Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukrainakrisen påverkar rymdsamarbetet

Från 2014
Uppdaterad 17.09.2014 11:20.
Rymdraket
Bild: NASA

Nasa beställer egna rymdfarkoster för att transportera sina astronauter till den internationella rymdstationen ISS. Sedan år 2011 har Nasa använt ryska rymdfarkoster, men efter Ukrainakrisens början har Ryssland chockhöjt biljettpriserna.

Den amerikanska rymdmyndigheten Nasa har gjort ett avtal med flygplanstillverkaren Boeing och rymdbolaget SpaceX om nya rymdfarkoster. De två bolagen ska nu utveckla nästa generations rymdfarkoster med plats för sju personer för Nasa. Enligt planen ska Nasa redan år 2017 själv kunna transportera sina astronauter till den internationella rymdstationen ISS.

Astronauten Steve Swanson återvände från ISS i en rysk rymdfarkost förra veckan.
Bildtext Den amerikanska astronauten Steve Swanson återvände till jorden i en rysk farkost förra veckan efter sex månader ombord på den internationella rymdstationen.
Bild: MAXIM SHIPENKOV / POOL

Efter att Nasa avvecklade sitt rymdfärjeprogram år 2011 har USA varit beroende av att använda de ryska Souyz-rymdfarkosterna. Ryssland har hela tiden höjt priset på rymdresorna, och nu betalar Nasa över 50 miljoner euro per plats.

I och med krisen i Ukraina har relationen mellan de två stormakterna blivit allt kyligare, och USA har blivit mer avvogt inställt till att vara beroende av Ryssland för att få upp astronauter till ISS.

- I dag är vi ett steg närmare att kunna skicka våra astronauter från amerikansk mark i amerikanska farkoster, och därmed sluta vara beroende av Ryssland redan år 2017, sa Nasachefen Charles Bolden på en presskonferens i Kennedy Space Center i Florida på tisdagen.

Ordervärdet är motsvarande 3,2 miljarder euro för Boeing och 2 miljarder euro för SpaceX. De två privata bolagen ska utveckla, bygga och driva olika versioner av rymdfarkoster som kan transporterna astronauter till ISS.