Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Marco Bjurström: Det positiva smittar

Från 2014
Uppdaterad 18.09.2014 12:45.
Efter Nio: Marco Bjurström coachar Sonja och Mårten - Spela upp på Arenan

Att vara trevlig smittar av sig. En kliché som Marco Bjurström, Maarit Feldt-Ranta och Kari Lumikero med erfarenhet kan intyga att stämmer.

Att njuta av livet är väl något av en självklarhet för de flesta av oss. Eller är det? Förmågan att uppskatta de mindre sakerna i livet kommer ofta från erfarenheter som gett ett perspektivskifte eller rubbat den stabila tillvaron. Allt det här låter som klichéer, men är inte mindre sanna för det.

maarit feldt-ranta
Bildtext Maarit Feldt-Ranta.
Bild: Yle/Parad Media

Politikern Maarit Feldt-Ranta insjuknade första gången i cancer år 2009. Efter fyra friska år insjuknade hon igen. Nu är hon förhoppningsvis frisk återstoden av sitt liv och hon tänker också njuta av det.

– Det är lättare att uppskatta de små sakerna i livet i dag. Jag har skalat bort de tråkigare sakerna som jag inte orkar bemöda mig med. Det betyder inte att jag sopar allt under mattan, men jag väljer varje dag vad jag sätter energi på, berättar Feldt-Ranta.

Hon fick upp ögonen för det positiva i livet genom sin sjukdom. Det krävs ändå inte alltid så mycket för att komma till liknande insikter. Koreografen och programledaren Marco Bjurström reste några gånger till Indien och märkte hur lite människorna där behövde för att vara nöjda med livet. Bjurström själv, med flera års erfarenhet av att stå i rampljuset, tycker att sommarstugan i Pellinge är det viktigaste i livet.

marco bjurström, sonja kailassaari och mårten svartström
Bildtext Marco Bjurström kockar med Sonja och Mårten.
Bild: Yle/Parad Media

Reporterveteranen Kari Lumikero, som bl.a. belönades med Bonniers journalistpris efter sin rapportering av tsunamikatastrofen år 2004, har lärt sig uppskatta Norden efter arbetsresorna till världens krishärdar.

– Man kan inte bete hur som helst som journalist i en kris, helt enkelt för att det är en livsfara. Man blir ödmjuk av att träffa människor som har det svårt och vi vet inte här hur bra vi har det här, konstaterar Lumikero.

Efter 45 år av intensivt arbete som reporter har Lumikero gått i pension, men inte lagt av helt och hållet. Däremot har mjukare saker blivit viktigare. Hans barnbarn har förmedlat honom en lång lista över ställen som ska besökas och saker som de ska göra tillsammans. Det kräver tid, och en tid som också Feldt-Ranta gärna ger sina barn i dagens läge.

kari lumikero
Bildtext Kari Lumikero.
Bild: Yle/Parad Media

– Familjen har varit en drivkraft för mig efter sjukdomen. Jag kan ju inte lämna barnen p.g.a. att jag inte orkar, säger Feldt-Ranta.

Det positiva smittar

Bjurström har som koreograf dragit danskurser i flera år, en tjänst som han i första hand erbjuder andra och som gör honom nöjd när kunderna är nöjda.

– Jag ger andra en tid i deras tillvaro då de kan njuta. Hela “nami, nami” grejen började från det att ingen vågade dansa och vara sig själva. Sedan bad jag dem säga “nami, nami” och släppa loss och få dem att tycka att det är okej att göra vad som helst utan att det spelar någon roll. Det har heller ingen skillnad hur du ser ut, säger Bjurström.

Bjurström är van med att få ett positivt bemötande av andra. Det är sällan som någon kommit och skrikit åt honom. Enligt Bjurström beror det på att han för det mesta är trevlig med människor, trots att han själv någon gång kört över andra med sina åsikter. Feldt-Ranta har kommit till samma slutsats i sin interaktion med andra människor – det positiva smittar. Framförallt ska man respektera och ta andra människor i hänsyn, tycker den erfarne Lumikero.

Se också:
Mårten på Marco Bjurströms danslektion
Robban Nilsson njuter på fotbollsplanen

Efter Nio, torsdag 18 september kl. 21.00 i Yle Fem.

Mer om ämnet på Yle Arenan