Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Olika syn på Fabriksudden består

Från 2014
Monica Ferm överräcker en lista med 153 namn mot planeringen på Fabriksudden till Jouko Mäkinen.
Bildtext Totalt 153 personer skrev på Monica Ferms lista, som hon överräckte till stadsdirektör Jouko Mäkinen.
Bild: Yle/Minna Almark

I dag överräckte Monica Ferm en lista till Hangös stadsdirektör Jouko Mäkinen där stadens invånare uttrycker sin oro för planerna på Fabriksudden. Totalt skrev 153 mänskor på listorna, men enligt Mäkinen kommer de inte att påverka hans åsikt.

Monica Ferm hade hängt upp totalt 20 listor på olika platser i Hangö, men sju stycken har försvunnit. Ferm säger också att flera mänskor inte har vågat skriva sitt namn på listan eftersom de är rädda för följderna om de undertecknar den.

- De är rädda för försvårad affärsverksamhet i framtiden, säger hon.

Hangö behöver hotell - inte bostäder

Monica Ferm anser bland annat att det är viktigt att Fabriksudden förblir reserverad för hotellverksamhet. De nuvarande planerna på bostadshotell, som företaget Regatta Resorts ska bygga, är inte bra enligt henne.

- Vi är oroliga för att ett bostadshotell i framtiden skall ändras till bostäder, vilket för närvarande strider mot beslut att där endast ska förekomma affärsfastigheter, säger hon.

Enligt Ferm behöver Hangö turister året runt och hon befarar att de som äger lägenheter i det kommande bostadshotellet väljer att inte hyra ut dem då de inte är där.

Stadsdirektör Jouko Mäkinen håller inte med på den punkten.

- Hur sannolikt är det att någon väljer att låta en bostad som de har köpt med dyra pengar stå tom, frågar han. Jag tror inte att det är speciellt sannolikt.

Enligt Mäkinen har inget företag hittills varit berett på att satsa på ett renodlat hotell på Fabriksudden.

- Ingen har vågat göra det, säger han.

Skilda tankesätt består

Överlag anser han att Monica Ferm och de 153 personer som har skrivit på listan har en helt annan bild av situationen på Fabriksudden än vad han har.

- Det finns skillnader i våra tankesätt och så kommer det att förbli, säger han. Vi tror och strävar efter olika saker och jag kommer inte att försöka ändra på det.

Monica Ferm är också orolig över att staden kommer att spränga bort klipporna på Fabriksudden för att göra området mera parklikt

- Charmen med Hangö är till stor del klipporna som avgränsar sandstränderna från varandra. Vi ber därför planerarna att gå fram med varsam hand, understryker hon i sitt tal till Mäkinen.

Mäkinen försäkrar för sin del ännu en gång att Fabriksudden inte på något sätt kommer att stängas för allmänheten.

Diskussion om artikeln