Energiprofessor: Reaktor från Ryssland är en teknisk risk
Att ryska Rosatom levererar reaktorn till Fennovoima är riskfyllt, menar professor Peter Lund vid Aalto-universitetet. Den nya reaktortypen uppfyller inte västerländska säkerhetsnormer.
Peter Lund är professor i teknisk fysik vid Aalto-universitetet och forskar i energifrågor. Att använda den ryska reaktortillverkaren Rosatom i Fennovoimaprojektet innebär enligt Lund tekniska risker.
- Den här ryska reaktorn är en ny typ av reaktor som inte har byggts i västländer. Där finns inte västerländska säkerhetsnormer. Jag tror att ryssarna har bra tekniskt kunnande, men säkerhetskulturen är lite en annan, säger Lund.
Ryssland kunde ha misstolkat ett nej till Fennovoima
Försvarsminister Carl Haglund (SFP) sade i går att de säkerhetspolitiska aspekterna också måste beaktas när det gäller kärnkraftsbeslutet kring Fennovoima. Haglund menar att ett nej till Fennovoima skulle vara en stark fientlig markering mot Ryssland.
Lund ser de geopolitiska frågorna som viktiga i Fennovoimabeslutet. Han undrar hur EU reagerar om det blir tilläggssanktioner mot Ryssland.
- Tvisten mellan Ukraina och Ryssland måste ha på något sätt tagits i beaktande eftersom Rosatom är det samma som ryska staten. Hur Ryssland hade reagerat om man inte hade gett tillstånd till Fennovoima, det är en viktig fråga. Där kunde man säkert misstolka också ett negativt beslut, säger Peter Lund.
Finland satsar på teknologi från 70-talet
I Finland satsas det stort på kärnkraftverk medan andra västländer monterar ner dem. Professor Lund tycker att det förs väldigt lite diskussion om energifrågor i Finland. Finländarna får inte färsk information om vad som händer i resten av världen.
- I Europa görs över hälften av alla investeringar i energin i förnybar energi. Länder som Danmark, Tyskland och Belgien kommer att gå in för 100 procent förnybar energi inom elproduktionen. Vi har inte följt med utvecklingen och vi ser nu på energifrågorna som man såg på 70-talet när vi hade den stora oljekrisen. Det kan vara en kulturell fråga, det ser vi hela vårt samhälle att vi är ganska tröga i förändringar. Det gäller också energifrågorna där vi hellre använder beprövade teknologier från 70-talet än moderna teknologier, säger Lund.
”Risken är stor att Fennovoima inte förverkligas”
Peter Lund tror inte att Fennovoima kommer att byggas. Det är ett riskabelt projekt, inte bara politiskt och tekniskt utan också ekonomiskt.
- Det ser inte så bra ut ekonomiskt som man det gjorde år 2008. Och kärnkraften är 50 procent dyrare än då man fattade beslut i riksdagen 2010.
Peter Lund konstaterar att elbehovet inte växer som man har tänkt sig, behovet har snarare stagnerat. Att nu bygga väldigt dyra kraftverk lönar sig inte. Han ser det som överraskande att Olkiluoto nobbades medan Fennovoima går framåt.
- Olkiluoto 4 är mera mogen, det är bara fråga om ett uppskov, ingen förändring i projektförslaget. Medan Fennovoima jämfört med det första förslaget år 2010 innebär väldigt stora förändringar. Projektorganisationen, reaktortypen och också ägarskapet är en annan. Finländarna behöver bara hälften av Fennovoimareaktorn som är ungefär 500-600 megawatt. Det går mycket lätt att ersätta med andra, inhemska energiformer, säger Lund.
Läs också:
SDP vill skjuta upp TVO-beslutet
Ville Niinistö i FT-intervju: Fennovoima-beslutet innebär finlandisering
Majoriteten krymper för Fennovoima - SFP:s Henriksson säger nej
De gröna lämnar regeringen om Fennovoima får lov
Vapaavuori: Rött ljus för Olkiluoto, gult för Fennovoima