Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Nick Cave, Pulp och Lordi på duken

Från 2014
Uppdaterad 18.09.2014 08:10.
Bild från Nick Cave-dokumentären 20,000 days on earth.
Bildtext Nick Cave i dokumentären 20,000 Days On Earth.

Filmfestivalen Kärlek & Anarki kör igång idag (18.9) och i år frodas musikfilmerna på vita duken. Det är allt från metall till indie och i både dokumentär- och fiktionsform. Vi hjälper dig hitta rätt i filmdjungeln!

Hur ska du veta vilka musikfilmer du ska satsa dina slantar på under årets Kärlek & Anarki? Vi har svaret. Oberoende om du vill ha riktiga berättelser eller påhittade historier, rock eller pop, så har vi svaret. Ta bara en titt på vårt fyrfält här under och välj din favoritgenre. Under bilden kan du sedan läsa en kort beskrivning om varje film. Lycka till!

(Klicka på bilden så blir den större.)

Fyrfält på musikfilmer på KÄrlek och Anarki 2014.
Bild: Yle/Catariina Salo

Metalhead

Isländska Ragnar Braagson har regisserat filmen om den unga flickan vars bror dör. I sin saknad och ångest söker hon tröst i metallmusiken. Vi snackar tung musik, vackra landskap och fin fiktion.

Whiplash

Ett intensivt drama om en ung trummis som kommer in på USA:s bästa jazzkonservatorium och möts av en minst sagt speciell lärare. J.K. Simmons (pappan i Juno) spelar den perfektionistiska läraren som kräver att hans elever ska lägga sitt allt i musiken, blod, svett och tårar.

Flow

Den danska filmen Flow är den nordiska motsvarigheten till Eminem-filmen 8 Mile. Filmen handlar om ett gäng förortskids som mest hänger med sina kompisar och lyssnar på musik. Allt ändras ändå när Michael blir spökskrivare åt en av Danmarks största rapp-artister.

Frank

Den här filmen är ett måste. Upplägget är både intressant och helt sjukt i huvudet. Frank är frontfigur för ett experimentellt band och själv är han också väldigt experimentell och exentrisk. Frank, som spelas av Michael Fassbender, går nämligen runt med en jättelik glasfibermask på sitt huvud. Hela tiden. WTF?

God Help The Girl

Gillar du Belle and Sebastian? Då är filmen ett måste för dig. Det är nämligen sångaren Stuart Murdoch som regisserat God Help The Girl. Ett indiedrama om att växa upp, en musikalisk historia om tre rotlösa ungdomar som söker efter drömmen.

20,000 Days On Earth

Dokumentären om Nick Cave är både drömlik och apokalyptisk. Under en bilfärd med Nick får vi träffa en massa gamla bekanta och på en imaginär terapisoffa berättas det hemligheter. I 20,000 Days On Earth blandas dokumentär och fiktion på ett vidunderligt sätt.

Supermensch: The Legend of Shep Gordon

Shep Gordon är den legandariska managern som haft hand om bland andra Pink Floyd, Alice Cooper och Blondie. I Mike Meyers debutregi får vi veta hur det gick till när Shep i misstag kom in i musikbranschen och hur han kom att bli så stor som han är idag.

Jimi: All Is By My Side

André Benjaminin, eller André 3000 som är hans artistnamn, spelar Jimi Hendrix i filmen som koncentrerar sig på tiden innan Jimi blev en fullfjädrad stjärna och rockikon. Vi får följa med under åren 1966 och 1967 när Jimi mest fungerade som bakgrundsgitarrist till större stjärnor. Ett intimt och annorlunda personporträtt på en legend.

20 Feet From Stardom

Om att vilja ha en solokarriär men alltid fastna bakom de stora namnen. Oscarsbelönade 20 Feet From Stardom berättar historien om de sjukt talangfulla sångare som uppträtt med namn som Mick Jagger, Stevie Wonder och Bruce Springsteen men aldrig fått den egna karriären.

Narco Cultura

I Mexiko frodas musikstilen narcocorrido i vilken drogkarteller och våld hyllas. I dokumentären Narco Cultura får vi bland annat följa med drogroteln där en polisofficer efter den andra får sätta livet till i försöken att stoppa drogaffärerna.

The Punk Singer

Personporträttet på riot grrrlen Kathleen Hanna sträcker sig över ett sprakande 90-tal och ger oss fantastiska punk-fiilisar. Feminist-ikonen och frontfiguren i Bikini Kill drog sig undan från media 2005, i dokumentären gläntas dörren och vi får veta mera om varför.

Pulp: A Film About Life, Death & Supermarkets

Pulp återvänder till sin hemstad Sheffield för att framföra en sista konsert. I den nostalgiska dokumentären får vi följa med bakom kulisserna i Sheffield, både backstage och bland fansen.

Muscle Shoals

Vad har Aretha Franklins Respect, Rolling Stones Brown Sugar och Lynyrd Skynyrds Sweet Home Alabama gemensamt? Dom är alla inspelade i samma studio i den lilla staden Muscle Shoals i Alabama. I dokumentären får vi veta vad det var som gjorde att ett litet trött samhälle påverkade musikindustrin på ett oanat sätt.

Monsterimies

Vad kan en film med titeln Monsterimies annat handla om än Lordi? I dokumentären får vi följa med hur monsterbandet blev hela Finlands favoriter, om den dalande publiciteten och försöket till en comeback.