Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Masslakt på bufflar i Yellowstone

Från 2014
Uppdaterad 17.09.2014 14:41.
Bisonoxe med kalv
Bild: YLE

Nationalparken Yellowstones buffelstam ska gallras med hård hand i vinter. En femtedel av hela stammen, upp till 900 bisonoxar ska dödas.

Det här är den största utgallringen på sju år, säger en representat för Yellowstones nationalpark i USA. De utgallrade bufflarna skickas till amerikanska urinvånare för att slaktas.

Nu finns det 4 900 bufflar i Yellowstone, vilket överskrider målet på 3 000 till 3 500 individer. En av de största orsakerna till att antalet bufflar måste hållas i styr är att bufflarna bär på brucellos som är en infektionssjukdom som kan smitta till boskap.

Bisonoxarna hotar Montanas kvalitetskött

Boskapsuppfödarna i delstaten Montana ser bisonoxarna som ett hot, eftersom delstatens nötkött är känt för sin höga kvalitet. Att boskapen hittills inte smittats av brucellos har tillåtit boskapsuppfödarna att sälja kött över delstatsgränserna utan dyra tester och vacciner.

Buffelmasslakten kritiseras trots allt högljutt av miljö- och djuraktivister. I måndags lämnade aktivisterna in en adress till Obama-administrationen för att förbjuda de årliga utgallringarna. Bisonoxarna är en av de mest populära turistattraktionerna i Yellowstone.