Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hon kan bli bästa närvårdaren i Europa

Från 2014
Uppdaterad 18.09.2014 11:03.
Närvårdare Gabriella Snellman
Bildtext Gabriella Snellman.
Bild: YLE/Patrik Enlund

I månadsskiftet åker Gabriella Snellman iväg till Lille i Frankrike där hon kommer att delta i EuroSkills. En EM-titel i grenen för närvårdande kunde betyda mycket för karriären. Åtminstone skulle det ge en boost för självförtroendet, tror Snellman som studerar vid YA i Österbotten.

Snellman och hennes klasskamrat Hanna Hjulfors kommer båda två att tävla i EuroSkills-tävlingen. De tävlar mot Norge, Frankrike och Ungern.

- Det kommer att vara ett case per dag. Den första dagen handlar det om hemvården. Vi ska besöka en dam som har diabetes och instruera henne om hur man mäter blodsockret. Den andra dagen ska vi ta hand om två patienter. Den ena har ett sår medan den andra har panikångest. Den sista uppgiften går ut på att en psykiskt sjuk kvinna ramlar omkull i sitt hem.

Gabriella Snellman deltar i EuroSkills 2014

5:19

Även om deltagarna får reda på momenten i tävlingen går det ändå inte att börja känna sig allt för självsäker.

- Trettio procent av de konstruerade händelserna kommer att förändras på tävlingsdagen, säger Snellman.

Roligt med EM-titel

En vinst i EuroSkills ser bra ut på meritlistan.

- En vinst skulle givetvis ge mycket glädje men erfarenheten är ändå viktigare. Huvudsaken är att vi vet att vi gjort vårt bästa. I arbetslivet vårdar vi inte våra patienter med titeln, men visst vore det roligt att vinna, säger Snellman.

EuroSkills-tävlingen arrangerades första gången år 2008, och arrangeras vartannat år. I EuroSkills-tävlingen deltar unga yrkesproffs som fyllt högst 25 år. I tävlingen ingår individuella-, par- och laggrenar, där tävlande från olika branscher tävlar tillsammans.

I Finlands lag ingår 33 tävlande som representerar 23 olika yrken.