Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Frossa eller strejka?

Från 2014
Uppdaterad 18.09.2014 10:56.
Bildtext Vi använder upp till 20 kilo nya kläder per person och år. En trend som dessutom bara fortsätter att växa. Men att köpa begagnade kläder har också blivit populärare.
Bild: Louise Bergman/Yle

Kläder och konsumtion är ett hett ämne. Kläder har aldrig varit så billiga som nu och det har lett till en motreaktion bland många som helt enkelt vägrar köpa nya kläder. Men andra får kickar av att konsumera och ser klädshoppande som ett fritidsintresse.

Studeranden Annika Wickman är miljömedveten och vet hur dåliga förhållandena är inom textilindustrin, men ändå älskar hon att shoppa.

Annika Wickman
Bildtext Annika Wickman är miljömedveten och vet hur dåliga förhållandena är inom textilindustrin, men ändå älskar hon att shoppa.
Bild: Privat

– Som studerande har jag inte så mycket pengar och det gör mitt shoppande till en större grej. Då jag äntligen har pengar och får köpa något så känns det extra stort att få köpa.

”Ett år utan nya kläder”

En Facebookgrupp som heter ”Ett år utan nya kläder” vill att vi ska klara oss på det vi redan har hemma i garderoben. Felicia Aminoff är studerande och startade en blogg för några veckor sedan som handlar om miljövänligt vardagsliv. Hon köper helst inte alls nya kläder.

Felicia Aminoff
Bildtext Felicia Aminoff undviker att köpa nya kläder. Kläderna på bilden köpte hon när hon gick i högstadiet och de duger ännu bra.

– Det känns onödigt att köpa nytt, man kan ju köpa kläder i andra hand. Dessutom växer jag inte mer så mina gamla kläder duger också i storlek. Går kläderna sönder så kan man alltid försöka reparera dem.

Enorm tillfredsställelse att shoppa

Enligt en klädundersökning som BBC gjort använder britterna samma plagg i genomsnitt endast sex gånger, sedan köper de nytt. För Annika finns det en enorm tillfredställelse i att få köpa nya klädesplagg.

– Jag känner mig glad och lycklig över att jag äntligen har kunna köpa något nytt. Och om jag till exempel har köpt ett nytt nagellack eller nya kläder så gör det mig faktiskt gladare.

För Felicias del har hennes konsumtionsbeteende förändrats sedan hon blev äldre. Hon köpte mest kläder då hon var tonåring.

– Sedan blev jag väldigt medveten om hur mycket energi det går åt i processen att tillverka kläder och jag ville inte bidra till det. Jag tror inte heller att mitt utseende är så viktigt nu som det var när jag var 15 år.

Vi använder upp till 20 kilo nya kläder per person och år enligt den svenska Naturskyddsföreningen. En trend som bara fortsätter att växa.

Annika som får kickar av att köpa nya kläder säger att den största tillfredställelsen kommer när hon kan köpa sådant hon velat ha en längre tid.

– Säg att jag till exempel har sparat till ett par fina nya skor som jag har velat ha jättelänge. En billig topp ger inte samma kicks. Det handlar främst om skor och byxor, sådana saker jag inte har råd att köpa varje dag.

Miljömedveten men kan inte låta bli

Även om Annika är medveten om de urusla förhållandena i textilfabrikerna och hur dåligt det är för miljön så kan hon inte svara på varför hon ändå fortsätter att shoppa.

Myteriet: Onsdagspodden 170914

Programmet är inte längre tillgängligt

– Vi utsätts ju för information hela tiden om hur dåligt ställt det är i klädfabrikerna och hur dåligt det är för naturen, men varför jag ändå fortsätter att köpa kan jag inte svara på.

Felicia tror att vi blir allt mer miljömedvetna och när man väl får upp ögonen för hur stort slöseri det är och hur mycket vi konsumerar hela tiden så vill man kanske inte vara en bidragande orsak till miljöförstörelsen. Hon vill gärna ha nya kläder men säger att man måste inse att det finns andra sätt att få nya plagg än att köpa dem splitternya.

– Köp begagnade kläder eller byt kläder med dina vänner. Visst är det roligt att variera lite men man måste inse att det finns andra möjligheter än att alltid gå till butiken och köpa nytt.

I våras köpte Felicia en topp då hon var utomlands men innan det hade hon inte köpt ett nytt plagg på ett helt år.

Mer om ämnet på Yle Arenan