Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Den luktar sig till pengar

Från 2014
Uppdaterad 21.09.2014 13:40.
Massi föddes i maj 2013.
Bildtext Massi är sedel- och knarkhund, född i maj 2013.
Bild: Tullen

- Duktig hund, säger hundföraren Timo Pasanen och rufsar om labradorhunden Massi i pälsen och busar lite med en tygtrasa som den gillar att leka med. Hunden har just hittat de sedlar som Timo och jag gömt bakom en ställning med broschyrer i en av bagagehallarna på Helsingfors-Vanda flygplats. Det tog Massi bara några sekunder att lista ut var pengarna var gömda.

Kvanthopp: Inslag: Tullens sedelhund Massi

Programmet är inte längre tillgängligt

Massi är en sedelhund. Tillsammans med kollegan golden retrievern Poppe vid gränsövergången i Vaalimaa utgör de tullens pilotprojekt gällande sedelhundar. Ett år och fyra månader gamla Massi började sin karriär i somras och har redan upptäckt ett flertal försök till penningsmuggling.

- Men det är först om ett år vi egentligen kan säga hur han klarar sig, det brukar ta ett år i arbete innan hunden är s.a.s. klar, säger hundförare Timo Pasanen.

Sniff, sniff

Massis förberedande utbildning innan steget in i arbetslivet tog ett år. Dagliga övningar i att hitta dels knark, dels pengar lärde honom hantverket. Penningdoften lärdes in genom att tullen till sitt förfogande har strimlade kasserade pengar att träna med.

Vad är det då i pengarna som luktar, en kemikalie som används vid tillverkningen som hunden lätt kan identifiera? Eller någon slags distinkt människolukt, uppbyggd av miljontals händers fett och svett, livsmedel och annat vi bara kan ana oss till? Det får vi inte veta.

- Vi har kommit överens med polisen att inte tala om det här. Det är en yrkeshemlighet, säger Pasanen.

Vid gränserna

Van att hantera pengar.
Bild: Yle/ Ulrica Fagerström

Massi är en kombinationshund med två specialiteter, sedlar och knark. I främsta hand jobbar han på flygplatsen men ska klara av att söka i många olika miljöer kring våra gränser som t.ex. på fartyg, i bilar och i förråd. Under träningstiden besökte Timo och Massi all slags nödvändiga miljöer.

Man får alltså resa in med 10 000 euro, men en sån eller större summa måste anmälas till myndigheterna och det finns en hel del människor som av olika orsaker inte vill göra det, uppskattar tullen. Men hundarna kan komma att ändra på det. Massi kommer bl.a. att sitta och följa med resenärsströmmar och är tränad att meddela ägaren då hon känner doften av pengar hos en person som går förbi. Och det har hon redan gjort ett flertal gånger den korta tid hon hunnit vara på jobb - några veckor i somras och nu sen början av september.

Inspiration och tips har tullen fått både av den finländska polisen som införde sedelhundar för några år sen samt bl.a. av den danska tullen. Polisen och tullen jobbar lite olika med sina hundar, men tränar dem tex. ofta tillsammans.

Veckans Kvanthopp inklusive musik (30 dagar på Arenan)

Mer om ämnet på Yle Arenan