Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Grön inkonsekvens

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 13:32.

Ville Niinistö har hotat med att De gröna lämnar regeringen om statsrådet godkänner Fennovoimas kärnkraftsansökan så som näringsminister Jan Vapaavuori föreslår.

Niinistö säger att partiets krav för en regeringsmedverkan var att regeringen inte besluter om tillbyggnad av kärnkraften under den här mandatperioden. Därför tänker han nu ta sitt pick och pack ur Stubbs regering.

Jan Vapaavuori hävdar å sin sida att det inte är frågan om ett nytt kärnkraftbeslut utan en komplettering av principbeslutet från år 2010. Då fattade riksdagen ett principbeslut om två nya kärnkraftsreaktorer. Vapaavuori har konsulterat justitieombudsmannen, som inte har något att anmärka på förfarandet.

Till saken hör att De gröna satt i regeringen år 2010 då beslut om två kärnreaktorer fattades. Nu läggs den ena ansökan på hyllan. TVO får inte tilläggstid och måste därför sannolikt skrinlägga sina planer på en till kärnreaktor i Olkiluoto. För Fennovoimas del tar däremot planerna ett steg framåt.

De gröna under Anni Sinnemäkis ledning lämnade inte regeringen år 2010 då principbeslutet fattades. Men nu då beslutsprocessen går vidare lämnar man regeringen med smällande dörrar. Partiordförande Ville Niinistö deklamerar för ansedda finanstidningen att Fennovoima-beslutet innebär en finlandisering . Att vi låter Ryssland diktera vår utrikespolitik.

Är De grönas handlande i kärnkraftsfrågan konsekvent? Nej – det kan man inte påstå.
Har vi ett riksdagsval på kommande? Ja – utan tvekan.

Twitterbloggen