Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Saarinen för, Blomqvist och Feldt-Ranta mot Fennovoima

Från 2014
Uppdaterad 18.09.2014 06:12.
Fennovoimas logotyp på en skylt.
Bildtext Politikerna från Västnyland har olika åsikter om Fennovoimas framtid. Säkert och sysselsättning hör till argumenten mot och för.
Bild: Yle

Frågan om Fennovoimas kärnkraftbygge i Pyhäjoki i Österbotten ska få fortsatt tillstånd eller inte delar åsikterna bland de västnyländska riksdagsledamöterna. De två riksdagsledmöterna från Raseborg är mot medan Lojoriksdagsledamoten flaggar för Fennovoima.

SDP:s Maarit Feldt-Ranta från Karis är liksom tidigare helt mot mera kärnkraft. Hon skriver på sin Facebook-sida att hon röstade mot kärnkraft år 2010 och kommer att göra det också nu.

Maarit Feldt-Ranta
Bildtext För Maarit-Feldt Ranta blir det ett kategoriskt nej till kärnkraft.
Bild: Yle

Hon anser att kärnkraftsolyckan i Tjernobyl i Ukraina och olyckan vid kärnkraftverket i Fukushima i Japan som skadades i samband med ett jordskalv borde fungera som varnande exempel.

"Industrin behöver"

Matti Saarinen från Lojo som också han representerar SDP har däremot en helt annan syn.

Socialdemokratiske riksdagsmannen Matti Saarinen
Bildtext Finland behöver kärnkraft för sysselsättningens skull, säger Matti Saarinen från Lojo.
Bild: Yle/J-P Inkinen

Han anser att Fennovoimas kärnkraftverk betyder miljarder för Finland och absolut måste förverkligas. Det handlar om tiotusentals jobb.

- I Västnyland finns många industrier som är helt beroende av energi så som pappersfabriker. Vi behöver mera energiproduktion i Finland.

Han säger också att det är viktigt med mera kärnkraft för att minska på beroendeförhållandet till Ryssland. Trots att Fennovoima får starkt ryskt ägande är det avgörande att Fennovoima till 60 procent ska ha inhemskt eller europeiskt ägande.

Blomqvist tror inte på Fennovoima

Thomas Blomqvist hemma i Raseborg.
Bildtext Thomas Blomqvist säger inte nej till kärnkraft utan nej till Fennovoima.

SFP-aren Thomas Blomqvist från Tenala röstade mot Fennovoimas planer år 2010 och kommer att göra så nu också. Han säger att det inte handlar om ett ställningstagande mot kärnkraft utan det handlar just specifikt om Fennovoima-projektet som han inte tror på.

Han anser att konceptet för Fennovoima är oklart. Ägarbasen är öppen liksom frågan om slutförvaring.

- Då Fennovoima grundades var tanken långt ett lokalt ägande i projektet, men nu har planerna fjärmats långt från den grundidén, säger Blomqvist.

Dessutom tycker han att Finland ska låta bygga kärnkraft på de platser där det redan finns kärnkraft, alltså i Lovisa och i Olkiluoto.

Om det blir frågan om ytterligare tillstånd för kärnkraftverk ska de loven alltid granskas från fall till fall. Det gäller att se på helheten och Finlands behov av energi, säger Thomas Blomqvist.

Han vill i det här sammanhanget inte ta ställning till staden Raseborgs aktier i Fennovoima. Staden äger sedan tidigare aktier, men har valt att inte gå vidare med projektet. Frågan är vad som händer med det aktieinnehav staden redan har i projektet.

Regeringen röstar på torsdag (18.9) om att gå vidare med Fennovoimas ansökan om ett kärnkraftverk i Pyhäjoki. De gröna har meddelat att de lämnar regeringen ifall regeringen ger grönt ljus för ansökan.

Det är ännu inte bestämt när riksdagen tar ställning till Fennovoimas ansökan, men det är möjligt att riksdagen för en första debatt i frågan redan nästa vecka (vecka 39).

Diskussion om artikeln