Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hungerdagsinsamlingen börjar

Från 2014
Uppdaterad 18.09.2014 07:06.
Röda Korsets insamlingsbössa
Bild: Yle/Sofia Schleutker

I dag, torsdag, dyker de röda insamlingsbössorna upp runt om i Åboland och resten av landet. Det är dags för Röda Korsets årliga hungerdagsinsamling.

Pengarna går till Katastroffonden, vilket betyder att pengarna inte är öronmärkta för något speciellt projekt, berättar Annalena Sjöblom, verksamhetsledare för Röda Korsets Åbolands distrikt.

- Det är viktigt att det finns pengar för att snabbt kunna reagera vid en katastrof, och kunna skicka dit den hjälp som behövs. Oftast är nöden som störst under de första dagarna efter till exempel en naturkatastrof och då är ett viktigt att de människorna som är drabbade snabbt får hjälp, säger Sjöblom.

Linda Karvinen jobbar som biståndsarbetare för Röda Korset och har jobbat på olika katastrofområden i bland annat Kenya, Somalia och Pakistan.

- Det är grundbehoven som måste ses till vid en katastrof, det vill säga att människorna får vatten, mat, skydd och sjukvård, så att de har en chans att överleva.

I sådana situationer behövs det pengar för att bygga upp rörliga kliniker eller brunnar, och det behövs också till exempel mediciner, tält, filtar och vattenkanistrar.

Åbolänningarna flitiga insamlare

Operation Hungerdagen samlade in 2,1 miljoner euro förra året. Åboland hör till de distrikt som samlar in mest pengar i förhållande till invånarantalet. Förra året landade slutsumman på över 40 000 euro i Åbolands distrikt.

Orsaken till att insamlingen lyckas så bra här i regionen är att det finns en stark tradition att ge pengar till liknande insamlingar. Dessutom deltar också nästan hela regionens skolbarn aktivt i insamlingen genom att röra sig ute med insamlingsbössor, berättar Annalena Sjöblom.

Förutom att man själv kan lägga en slant i bössan kan man också bidra med sin tid. Redan genom att samla in pengar under några timmar ger mycket, säger Sjöblom. Insamlingsbössor finns att hämta vid Röda Korserts lokalföreningar. Det går också att skänka pengar via textmeddelande eller genom betala in direkt till Katastroffonden.