Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Första stegen från gång till löpning

Från 2014
Uppdaterad 17.09.2014 21:12.
Minna Saranpää och Hanna Vilkuna vill ha hjälp att börja löpa
Bild: Yle/Eivor Lindholm

Löpskolan i Finlands idrottsförbunds och Porvoon Urheilijas regi har startat igen i Borgå. Omkring 40 personer bänkade sig i idrottshallen för att få inspiration och vägledning att börja löpa. De flesta av dem var kvinnor och unga flickor.

Minna Saranpää och Hanna Vilkuna vill få hjälp att ta sig ut genom dörren för att börja motionera. Hanna Vilkuna säger att hon knappt har rört på sig det sista året. Hon tycker att när hon i jobbet tjatar på folk att de måste motionera borde hon själv också göra det.

Motiveringarna till att delta i löpskolan är många: för att få bättre kondition, få knuffen ut genom dörren, att gå ner i vikt för att nämna några.

De som deltar vill få hjälp att övergå från gång till löpning, andra har löpt en tid men är närmast nybörjare och vill ha råd hur de ska träna för att undvika skador och förbättra konditionen. De vill kanske träna för ett visst motionsevenemang. När man har sällskap är det lättare att komma i väg på en löprunda och det är roligare. Springer man ensam blir det lätt ett sammanbitet stretande som bara känns motigt..

Sakta men säkert

De som börjar motionera ska komma ihåg att ha tålamod. Kroppen måste få tid att vänja sig, den behöver vila och tid att återhämta sig. Alttför hård träning genast i starten kan leda till att man i stället för
att bli uthålligare orkar mindre. Det är bra att varva löpningen med gång.

Löpteknik

De som deltar i löpskolan får kostråd,träningsråd och råd om täjning och hur sköta om sina muskler. De får också hjälp att hitta rätt löpteknik. Det finns många löpstilar, men alla är kanske inte så bra.

Östnyländska nyheter: löpstil 1 - Spela upp på Arenan
Östnyländska nyheter: Löpstil 2 - Spela upp på Arenan
Östnyländska nyheter: Löpstil 3 - Spela upp på Arenan

Vill man inte springa men ändå motionera finns det mycket att välja på. I Borgå finns det bla startkurser i konditionssalsträning. Kommunerna har information om motionsgrupper på sina webbplatser. Också idrottsföreningarna arrangerar motionsgrupper och evenemang. Akilles har nu redan på gång en skidskola.