Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny fisk invaderar Finska viken

Från 2014
svartmunnad smörbult
Bild: Yle/Rolf Streng

Den är inte stor men den påträffas i täta bestånd i Östersjön. Den svartmunnade smörbulten håller på att erövra strandvattnen. På vilt- och fiskeriinstitutet är man oroad eftersom den här främmande smörbulten ökar i så snabb takt.

– Den kan rubba hela ekosystemet i Östersjön, säger specialforskare Lauri Urho på institutet.

Den svartmunnade smörbulten är en främmande så kallad invasiv art. Den har kommit hit i fartygens barlaster.Den nya arten kan bli över 20 cm lång.

Yle Nyheter: Smörbulten nappar i Brunnsparken - Spela upp på Arenan

Den första svartmunnade smörbulten påträffades i våra vatten för drygt fem år sedan. Nu har populationen vuxit explosionsartat.

Senaste veckoslut arrangerade fiskeföreningen, Skes, en FM-tävling i smörbultfiske i Helsingfors.

I den allmänna klassen deltog 22 fritidsfiskare och de drog upp över 1200 smörbultar på drygt fyra timmar.

– Inte behöver du något flöte det räcker med lina, tyngd och krok plus en mask, säger vandabon Kristian Kankare som tog silver i tävlingen med 127 smörbultar.

Förökar sig snabbt

Ännu för några år sedan var den här arten okänd hos oss. Den svartmunnade arten har en kusin i Östersjön. Den svarta smörbulten förekommer här.

– Den svartmunnade smörbulten är dubbelt större än den "vanliga" smörbulten och den håller på att slå ut sin kusin, säger Lauri Urho.

Nykomlingen äter små snäckdjur och musslor.

– Men den äter också fiskrom och fiskyngel, säger Lauri Urho.

Vid tävlingen under veckoslutet fiskade man totalt närmare 1500 smörbultar. Bara tre stycken var av den sedvanliga svarta arten.

– Nog var det en överraskning för mig eftersom jag fiskade i Brunnsparken på ett två meter brett område och fick 80 smörbultar från det stället, säger Kristian Kankare.

Kristian Kankare deltog i fisketävling 15.9.2014 Helsingfors
Bildtext Kristian Kankare.
Bild: Kristian Kankare

Forskare i både Finland och Sverige har börjat undersöka nykomlingens framfart i Östersjön.

Provfiske i Brunnsparken

Svenska Yle provfiskade på onsdagen i Brunnsparken. På 30 minuter fick vi två svartmunnade smörbultar och två mörtar. Orsaken till att det inte blev fler smörbultar var att vi använde ett vanligt mete med flöte, inte som experten Kristian Kankare som fiskade utan flöte med en krok och mask längs bottnen.

Den svartmunnade smörbulten liknar vid första ögonkastet en gärs eller en liten lake. Vid närmare bekantskap med fisken hittar man den kännspaka svarta pricken i ryggfenan.

På finska finns pricken med i namnet. Den heter "mustatäplätokko" på finska .

I Polen har beståndet blivit så rikligt att man har börjat fiska smörbultar för konsumtion. Den kommer ursprungligen från Kaspiska havet och Svarta havet. Där fiskar man svartmunnad smörbult till föda.

Diskussion om artikeln