Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Riksdagen försiktigt positiv till kärnkraften

Från 2014
Uppdaterad 18.09.2014 06:56.
Riksdagens plenisal
Bild: YLE/Touko Yrttimaa

Fennovoimaprojektets kopplingar till Ryssland gör också riksdagsledamöterna betänksamma.

Tidningen Helsingin Sanomat har frågat 108 ledamöter om de stöder en komplettering av Fennovoimas kärnkraftsansökan - och ja-sidan verkar ha majoritet.

51 av ledamöterna stöder Fennovoimaförslaget medan 35 svarade nej. Dessutom ville 22 ledamöter inte avslöja sin åsikt i frågan.

Det är Samlingspartiets riksdagsledamöter som är mest positiva till förslaget. Åsikterna i frågan är ändå delade i flera partier, bland annat Socialdemokraterna, Svenska folkpartiet, Kristdemokraterna, Centern och Sannfinländarna. De gröna och Vänsterförbundet förhåller sig negativa till förslaget.

Regeringen röstar om förslaget på torsdag

Näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) ska under torsdagen föreslå för regeringen att Fennovoimas kompletterade kärnkraftsansökan godkänns, på det villkoret att det inhemska ägandet i bolaget stiger till minst 60 procent.

Regeringen väntas rösta för förslaget med den påföljd att De gröna lämnar regeringen.

Rosatom-chef: Kreml styr inte

Rysk kärnkraft utgör inget hot för den finländska självförsörjningen. Det försäkrar den tidigare chefen för Strålsäkerhetscentralen Jukka Laaksonen, som sedan år 2012 är verkställande direktör för ryska Rosatom.

- Kreml styr inte Rosatoms verksamhet överhuvudtaget. Vi fungerar som vilket kommersiellt bolag som helst, säger Laaksonen till Helsingin Sanomat från Moskva.

Laaksonen säger att den finländska skepsisen mot Rosatom är onödig. Rosatom äger 34 procent i Fennovoima och ska leverera det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki.

- Det handlar om affärsverksamhet och inget annat. Jag ser inte någon maktpolitisk strategi bakom Rosatoms verksamhet i Finland, säger Laaksonen.