Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Karis nya brandstation fick undantagslov

Från 2014
Uppdaterad 18.09.2014 13:31.
Den plats där en ny brandstation kunde byggas i Karis.
Bildtext Brandstationen byggs i ett sandtag på grundvattenområde i Tallmo
Bild: yle

Raseborgs stad har beviljats undantagslov för att bygga den nya brandstationen vid Bangatan i Karis. Planläggningsnämnden som beviljade undantagslovet ställer som villkor att grundvattnet inte får förorenas.

Brandstationen byggs i ett gammalt sandtag i Tallmo som inte längre används. Området som ligger på ett grundvattenområde kan enligt detaljplanen användas för industri.

En arbetsgrupp som har berett ärendet konstaterar att en brandstation utgör mindre risk för grundvattnet än en industri.

Räddningsverket i Karis håller nu till i tillfälliga lokaler på Kolaregatan efter att brandmännen flyttade ut från lokalerna på Centralgatan på grund av dålig inomhusluft. Den nya brandstationen ska vara klar senast i oktober 2016 då hyresavtalet för lokalerna på Kolaregatan löper ut.

Raseborgs stad vill konkurrensutsätta bygget och hyra den nya brandstationen av byggaren. Staden hyr sedan i sin tur ut lokalerna till räddningsverket.

Den nya brandstationen blir ungefär 1300 kvadratmeter stor. Förutom undantagslov behövs det också ett bygglov innan brandstationen kan börja byggas.

Brandstation byggs i Tallmo
Karis kanske får ny brandstation i Tallmo

Diskussion om artikeln