Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Christoffer Gröhn: Att spåra en jihadist

Från 2014
Uppdaterad 18.09.2014 10:42.
Christoffer Gröhn

Gårdagens nyhet om mannen som sannolikt rest från Helsingfors till Syrien för att kriga för Islamiska staten väckte en del uppmärksamhet.

Tanken med kartläggningen av mannens liv i Finland var helt enkelt att försöka få ett svar på frågan varför någon som har ett jobb i Helsingfors reser i väg för att kriga för IS.

Mannen uppger själv på Facebook och på Twitter att han krigar för IS och hans övriga kontakter på sociala medier tyder också på att han gör det. Det är alltså sannolikt att han krigar för IS i Syrien fastän det inte är bekräftat till hundra procent.

Människor ville inte prata

För kartläggningen har jag intervjuat några personer som känner mannen och dessutom har jag varit i kontakt med hans före detta arbetsplats. Jag har försökt nå många fler men det visade sig vara svårt att få människor att prata.

Att en ung man känner sig vilsen och har svårt att hitta sammanhang betyder ändå inte automatiskt att han börjar kriga för IS.

Jag har också läst det som mannen öppet skrivit på Facebook och Twitter och Facebookmeddelanden mellan mannen och en annan person. Också skytteklubben där mannen har lärt sig att skjuta har kontaktats.

Flera källor vittnar oberoende av varandra om att mannen hade det besvärligt förra hösten då han hade flyttat till Helsingfors i jakt på ett jobb. Han hittade ingen bostad och hade ont om pengar. Pengar som han av allt att döma behövde för att kunna betala tillbaka det lån hans familj tagit så att han kunde resa till Finland och studera.

Vissa inlägg på Facebook under förra hösten visar också att han kände sig vilsen. Under samma tidsperiod började han öppet föra fram radikala åsikter och hylla terrorister. Efter årsskiftet accelererade den här utvecklingen och han lärde sig skjuta vid en skytteklubb i januari.

Senare låter han på sociala medier förstå att halshuggning är en lösning.

Var mottaglig för radikal retorik

Vad som exakt har hänt vet jag inte och därför blir det mest teorier. Men att mannens allmänna känsla av att vara vilsen och leva utan sammanhang och leva långt från sin familj har gjort att han varit mottaglig för radikal retorik verkar ändå vara klart. Ur det som mannen skrivit kan man också tolka att han haft ett stort intresse för islam och att religionen är väldigt viktig för honom. Han har emellanåt sett det som sin uppgift att berätta om islam.

Att en ung man känner sig vilsen och har svårt att hitta sammanhang betyder ändå inte automatiskt att han börjar kriga för IS. Det avgörande är kontakter och att man har råd att resa i väg. Mannen kan ha sett jobbet i köttaffären som en möjlighet att spara pengar för resan.

Problemet med liknande fall är att personer som inte har ett kontaktnät i Finland är svåra att fånga upp och att de sedan tenderar att vända sig inåt. Mannens historia visar också att hans radikala åsikter gjorde att människor bröt kontakten och därefter kan det bli så att alla ens kontakter tänker likadant. Då kan känslan av att visa mittfingret åt västvärlden bli väldigt stark och i det skedet kan en värvning hos IS ses som det enda rätta.

Nu skriks det om att öka kontrollerna vid landets gränser för att inte potentiella jihadister ska släppas in. Argumentet är fullständigt absurt. Att på förhand döma ut någon som terrorist är omöjligt. Därför gäller det att ta hand om alla i samhället så bra som möjligt.

Då torde inte någon se halshuggning som en lösning.

Läs också:

Jihadist radikaliserades i Helsingfors
Forskare: Utanförskap och rasism orsaker till radikalisering