Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Skramlande sparbössor i Borgå

Från 2014
Uppdaterad 18.09.2014 12:14.
Sofie Elho samlar in pengar på Hungerdagen
Bildtext Sofie Elho tillbringar skoldagen på Borgå stads gator.

Idag inleds Röda Korsets årligen största penninginsamling - Hungerdagen.

I Borgå skramlade två damer ur olika generation med sparbössorna på torsdag förmiddag för att fånga förbipasserande.

Trög start

Leena Hyttinen konstaterar att insamlingen kommit lite trögt igång och att det är nästan enbart slantar som människor droppar ner i sparbössan.

Leena Hytttinen samlar pengar under hungerdagen
Bildtext Leena Hyttinen

Några tiotal meter ifrån Hyttinen står skoleleven Sofie Elho. Hon går i Strömborgska skolan och berättar att hon är en så kallad vänelev och att väneleverna i skolan idag tillbringar skoldagen på gator och torg. Också Elho konstaterar att kampanjen kommit igång försiktigt och att det är mestadels slantar som de förbipasserande borgåborna lägger i sparbössan.

röda korsets insamlings-sparbössa

Under Hungerdagen (18-20.09) samlar Röda Korset in medel till sin katastroffond. I och med att pengarna inte på förhand har bundits till något specifikt mål, kan de användas där hjälp mest behövs eller då en katastrof inträffar.

Också Finland

I samband med katastrofer och konflikter använder Röda Korset pengar ur katastroffonden till att i första hand hjälpa de människor som är mest sårbara och utsatta. I praktiken handlar hjälpen om att rädda, vårda, bistå och rehabilitera människor.

I Finland används pengar ur katastroffonden bland annat till att hjälpa familjer som har mist sitt hem i till exempel en eldsvåda och till att stöda Frivilliga räddningstjänstens verksamhet.