Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Syskonkärlek är viktigare än pengar

Från 2014
Uppdaterad 18.09.2014 13:02.
Syrrorna bakom nätloppiset Syrrans Garderob.
Bildtext Syrrorna bakom nätloppiset Syrrans Garderob, Helena, Catti och Heidi Pettersson.
Bild: Privat

Den här veckan är det fyra år sedan det finlandssvenska nätloppiset Syrrans Garderob öppnade sina virtuella dörrar. En av de tre syrrorna bakom sajten, Helena Petterson, berättar om hur det är att grunda företag tillsammans med sina syskon.

I fyra år har second hand-kommersen gått het på nätloppiset Syrrans Garderob. Det är tre syrror som står bakom tjänsten, Helena, Heidi och Catti Pettersson. Systrarna stal kläder från varandras garderober och började också fundera på hur mycket kläder man konsumerar. Så uppkom idén om en virtuell systers garderob.

Starten

Helena berättar att det var svårt att komma på idén men sen råkade den uppenbara sig en vacker dag. När idén var klar så satt syrrorna och planerade i timmar.

- Mitt tips är att skriv ner allt just då när du kommer på det, en idé försvinner lika snabbt ur tankarna som den kom.

När idéandet var färdigt så kom det svåra.

- Vi hade en färdig idé men vad ska man göra nu då, undrade vi. Det kändes som att man skulle vara på väg att bestiga Mount Everest utan någon utrustning.

Syrrorna visste att de behövde en webbsida men kunde inget om kodning. Hur skulle man hitta någon som kan koda sidan? Vad skulle det kosta? Vad är ett webbhotell? Frågorna samlades och det fanns mycket arbete att göra.

Föräldrabanken

För att starta ett aktiebolag behövs 2;nbs&500 euro. Alla tre syrrorna var studerande och hade ont om pengar.

- Vi höll en presentation för våra föräldrar och de ville stöda oss, men vi måste lova att betala tillbaka allt. Mamma och pappa har varit våra väldigt tysta investerare och snart är hela lånet betalt.

Syskon som kolleger

Syskon är härliga att ha men ofta kan man ha riktigt hemska strider. Syskon vågar ösa ut allt på varandra så hur är det att ha ett företag tillsammans med sina syrror?

- Vi har inte haft så blodiga fighter mer. I början var det mycket blod svett och tårar.

Helena berättar att man måste lära sig kompromissa. man kan inte vinna varje strid. Det är något dessa tre syrror lärt sig under sina fyra företagarår.

- Vi har bestämt att om vi skulle börja bråka om pengar eller företaget så skulle vi sluta direkt. Att vi har ett företag får inte vinna över det att vi är systrar.

Mer om ämnet på Yle Arenan