Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Massor av katter förstör livet för grannskapet

Från 2014
Uppdaterad 18.09.2014 12:30.
Grannakuten
Bild: Eva Frantz

Fråga: Grannens 15 utekatter utför sina behov i blombänkarna så att vi inte kan vädra på grund av den fruktansvärda stanken. Och vi bor mitt i stan. Samma sak gäller för trädgårdslandet bland mogna jordgubbar och andra nyttoväxter, så att man tappar aptiten. Och håller man upp dörren eller fönster så kommer de intassande i huset. Katterna är aggressiva om man kommer i närheten av dem och ibland smyger de sig på småfåglar och det har till och med hänt att de försöker ta småungar ur fågelholkar. Jag har försökt med allt möjligt för att få dem att hållas borta, men inget hjälper. Vad kan jag göra?

Ordförande för stadsdelsföreningarnas samråd i Vasa Peter Remahl.
Bildtext Peter Remahl är ordförande för stadsdelsföreningarnas samråd i Vasa
Bild: Yle

Peter Remahl svarar: Dethär är en ganska knepig fråga, men här kommer nog lagen emot direkt. Katterna ska hållas under kontroll på stadsområde, så här finns inga egentliga alternativ. Om inte den som äger katterna fogar sig så kan man kontakta hälsovårdsmyndigheterna eller göra polisanmälan.

Såhär får det nog inte gå till, att ha såhär många katter som går lösa och okastrerade, som stör och uträttar behoven överallt. Det är frågan om en hälsorisk och borde åtgärdas. Det är i mitt tycke ett ovanligt problem som frågeställaren har, för min erfarenhet är att de flesta tar verkligt god hand om sina husdjur. Sköter om dem väl och håller koll på dem i stadsområden. Ta ett snack med kattägaren och säg att om inte dethär ordnar sig så går du till myndigheterna. Du har den rätten på din sida.


Problem med grannen? Ställ din fråga här!

Andra frågor:
Grannen låter mig inte bygga ett skjul!
Hunden skäller konstant, grannen tror mig inte
Det springer så många karlar hos min granne!