Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vindmöllor i Helsingfors kan bli verklighet om tre år

Från 2014
Uppdaterad 19.09.2014 16:27.
Maria Vuorelma (de gröna) bredvid generalplanerare Alpo Tani från Helsingfors stadsplaneringskontoret
Bildtext Maria Vuorelma och Alpo Tani
Bild: Yle/Julie Ebbe

Inom en snar framtid kan Helsingfors siluett även innefatta vindmöllor, men innan det kan bli verklighet måste det utredas noggrant. Stadsplaneringskontoret tog torsdag morgon emot ett invånarinitiativ som efterlyser vindkraft i Helsingfors.

Morgonöppet: Vindkraft i Helsingfors?

Programmet är inte längre tillgängligt

- Helsingfors energi och Helsingfors stad har bestämt att staden ska vara kolneutralt år 2050. Det innebär att vi måste ha förnybar energi, och vindkraft är ett alternativ. I många andra stora städer, som i Köpenhamn, ser man redan vindmöllor, men när man kommer med båten till Helsingfors ser man bara kolhögar. Det tycker vi är hemskt, säger Maria Vuorelma, en av personerna bakom initiativet.

På stadsplaneringskontoret välkomnas initiativet, berättar generalplanerare Alpo Tani.

- Det är fint att se att inte alla invånare är negativt inställda till vindmöllor, säger han.

I den nuvarande generalplanen skulle det finnas plats för vindmöllor ute i havet, cirka nio kilometer utanför kusten. Möjligheten att bygga vindmöllor där har funnits i tolv år, men än så länge har inget hänt.

- Förmodligen är det så djupt att bygget av vindmöllor skulle bli för dyrt, funderar Tani.

Vindkraft på Mjölön?

Vuorelma, som även sitter i Helsingfors energis styrelse, bekräftar att de uteblivna möllorna till havs är en kostnadsfråga. Havsvindkraft är helt enkelt inte lönsamt utan stöd, till skillnad från landvindkraft.

- Det är därför vi bakom initiativet vill visa att det går att hitta landområden för vindkraft också i Helsingfors. Vi tänker oss till exempel att Mjölön, som försvaret nu lämnar, kunde vara ett bra ställe för vindkraft. Också i Nordsjö där det redan finns industri och hamn kunde man tänka sig att ha vindkraftverk, säger Vuorelma.

Vindmöllor på Mjölön eller i Nordsjö är ingen omöjlighet, säger Tani, men det krävs att det utreds ordentligt först.

- Vi jobbar som bäst på den nya generalplanen, som ska vara klar år 2017. Det är möjligt att bygget av vindmöllor kan komma redan igång då, säger Tani.

Invånarinitiativet överräcktes på torsdag morgon till stadsplaneringskontorets verkchef Mikko Aho.

Läs även: Ja till vindkraft – om priset är rätt!