Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ät dig frisk

Från 2014
kokboken Varsågod har srkivits av Ann-Christine Engblom
Bildtext Ann-Christine Engblom och hennes kokbok Varsågod!
Bild: Nilla Hansson

"Varsågod!" är inte bara en kokbok. Den serverar råd för ett friskare liv.

Ann-Christine Engblom jobbade i flera år med sin kokbok "Varsågod! Smakliga rätter från växtriket". Hon funderade och prövade ständigt nya recept i kök, både hemma och på olika hälsohem. Med sig i arbetet kring boken hade hon sin kusin Heli Garrido som tog foton, sin mamma Annele Stolpe som skrev en hälsodel i boken och läkaren Kenneth Sandström som granskade allt ur hälsosynpunkt. Slutligen hade hon också hjälp av sin pappa som gav ut boken på Förlaget Hem & Hälsa.

Att det har varit många kockar i soppan kring "Varsågod!" har inte betytt kaos, utan tvärtom serverar boken väldigt många aspekter på ett gott och hälsosamt liv.

Ann-Christine Engbloms bok ger en hel del kost- och livsstilsråd för några av våra vanligaste sjukdomar. Den som har drabbats av t.ex. hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, cancer, benskörhet, reumatism, allergier eller tarmbesvär får här specifika råd och nästan alla recept kan användas också av glutenöverkänsliga personer.

Ett gott liv är enligt "VARSÅGOD!" att leva enligt varje bokstavs speciella betydelse. V står för vatten, A för avhållsamhet och måttlighet, R för rörelse, S för soljus, Å för återhämtning, G för gudsförtröstan. O för frisk luft och D för diet som alltså ska vara vegetarisk för att man ska må riktigt bra.