Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Är vi redo för ett feministiskt parti?

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Partiledaren för Feministiskt initiativ Gudrun Schyman håller tal på Sergels torg i Stockholm.
Bildtext I Sverige gjorde Feministiskt Initiativ med Gudrun Schyman i spetsen, en synlig valkampanj
Bild: Frankie Fouganthin / Wikipedia Commons

I Finland håller fördomarna mot begreppet feminism på att luckras upp, men det går långsamt. Bland de yngre generationerna har det blivit allt vanligare att både kvinnor och män kallar sig feminister, men det är fortfarande varken hippt eller trendigt att vara feminist här, vilket det är i Sverige, anser Katju Aro som är ordförande för föreningen Kvinnosaksförbundet Unionen rf.

Katju Aro är ordförande för Kvinnosaksförbundet Unionen rf
Bildtext Katju Aro är ordförande för föreningen Kvinnosaksförbundet Unionen rf
Bild: Privat

I vågsvallet efter riksdagsvalet i Sverige, där partiet Feministiskt Initiativ gjorde en stark och energisk kampanj, men inte nådde riktigt ända fram, vill nu också finländska feminister känna det politiska klimatet på pulsen. Den feministiska föreningen Kvinnosaksförbundet Unionen rf ordnar på torsdagkväll den första F-klubben. Det handlar om en serie diskussionstillfällen, där man tittar på den finländska feminismen ur olika synvinklar och bland frågorna som ska diskuteras finns också frågan: Är Finland redo för ett feministiskt parti?

Katju Aro är unionens ordförande och konstaterar att det i och med det kommande riksdagsvalet finns en klar social beställning att diskutera de här frågorna.

- Hur kan vi med hjälp av den moderna feminismen tackla till exempel de ökande rasistiska strömningarna i samhället? Det är en fråga som många har behov av att fundera kring, menar Aro.

Jämlikhet står inte högt på agendan för någon

Hittills har den här diskussionen förts främst inom förbundet, men nu är meningen att utvidga plattformen och intresset har varit stort.

- Den högerpopulistiska frammarschen i förra valet och deras värderingar är egentligen raka motsatsen till det vi står för, vilket är jämställdhet och likaberättigande och det här vill vi och många med oss diskutera, säger Katju Aro.

Från politiskt håll är det främst det rödgröna fältet som har visat intresse för de här frågorna, men någon större utveckling när det gäller feministiska frågor inom politiken kan man inte prata om. Enligt Katju Aro driver inte något av de nuvarande politiska partierna jämställdhetsfrågor i den fart som man kunde önska sig.

- Jämfört med Sverige har vi trots allt här i Finland ett helt annat utgångsläge för att driva feministisk politik. Vad beträffar ett eget parti är det inte helt realistiskt att tänka att det inom en nära framtid kunde bli verklighet, tror Aro.

Enligt Katju Aro finns det två möjliga vägar härifrån. Endera fortsätter det som nu, dvs. att jämlikhetsfrågor nog finns med i regeringsprogrammet, men i väldigt anspråkslös grad och av dem förverkligas endast kring hälften, eller så lyckas man, mot förmodan, mobilisera tillräckligt många för att kunna starta upp ett eget parti.

Hör också en jämförelse av feminismen i Sverige och Finland av medieforskare och professor Anu Koivunen: