Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Hon brinner för motion och MI

Från 2014
Uppdaterad 26.09.2014 13:16.
Närbild: Jeanette Broman älskar gymnastik - Spela upp på Arenan

Jeanette Broman leder över tjugo timmar gymnastik i veckan. Hon verkar främst vid Sibbo medborgarinstitut och trivs alldeles utmärkt.

Jeanette Broman parkerar bilen, slänger kassen över axeln och gräver fram gymnastikmattan och stereon ur bakluckan på bilen. Hon går med vana steg mot gymnastiksalen. På vägen plockar hon fram käppar ur ett förråd och mattor ur ett annat. Hon hälsar på alla som kommer in och salen fylls till brädden.

- Så här på hösten är det köer till mina kurser, säger Jeanette Broman.

Många har bestämt sig att börja röra på sig mera efter sommaren. Det är alltid rusning till medborgarinstitutets kurser i gymnastik på hösten.

Jeanette Broman är en populär kursledare. Hon är mån om att ge ordentliga direktiv och deltar själv mycket aktivt i gymnastiserandet.

- Hon är ett energiknippe, säger Hans-Eric Christiansson som deltar i kursen.

Kursledare är ett yrke

Jeanette Broman är ett levande exempel på att det går att livnära sig på att leda kurser vid medborgarinstitut. Hon är idag vårdledig och hemma med sin dotter på dagarna. Kvällarna är gympatid.

Jaenette Broman som leder gymnastikkurser vid Sibbo MI
Bildtext Jeanette Broman trivs med sitt jobb
Bild: Yle/Berislav Jurisic

- Det blir mycket lite familjetid, säger Broman och skrattar. Hon trivs med sitt jobb och säger att hon får in tillräckligt med inkomster för att klara sig.

Hur den egna kroppen i längden ska orka med den stora träningsmängden är ingenting hon oroar sig för. Hon har nyligen varit på undersökningar som visar att hon har fått allt mera muskler och allt mindre fett. Det gläder henne. Hon vet att det finns gränser för hur mycket motion en kropp kan tåla, men säger att tillsvidare har hon inte haft problem med att orka röra på sig över tjugo timmar i veckan.

Inga gymnastikkurser i ungdomsgården

Sibbo medborgarinstitut har av tradition satsat på en digert kursutbud. Institutet satsar på kurser också i de små byskolorna.

Seniorer gymnastiserar i allaktivitetshallen i Nickby
Bildtext Många deltar i Jeanette Bromans kurser
Bild: Yle/Berislav Jurisic

Men Sibbos ekonomi är trängd och kommunen måste dra ner sina utgifter med åtminstone 10 miljoner euro under de följande åren. Det här drabbar också MI:s verksamhet.

Redan nu har MI stängt vävsalar och slutat hålla gymnastikkurser vid ungdomsgården i Nickby. Luftkvaliteten vid ungdomsgården var för dålig.

Följden av att kurser har lagts ner i Nickby är att folk allt mera söker sig till de gymnastikkurser som ordnas i byarna.

- Det blir lite väl tight när tjugo damer svingar med kulorna, säger Broman.

Kursutbudet ska inte skäras ner ytterligare

Jeanette Broman tycker att Sibbo MI har skött sig bra och hon hoppas att kursutbudet inte skärs ner ytterligare.

Maj-Len Nysten deltar i flera MI-kurser
Bildtext Maj-Len Nystén uppskattar MI
Bild: Yle/Berislav Jurisic

- Jag tycker att Mbi:s framtid är väldigt viktig, säger Maj-Len Nystén som deltar både i gymnastik- och vävkurser.

Maj-Len Nystén säger att det alltid finns folk som ställer upp och vill delta i kurserna.

Mer om ämnet på Yle Arenan