Det minst dåliga alternativet för Sverige
Nu talar politiska experter redan om det minst dåliga alternativet för Sverige, då det gäller att hitta ett fungerande regeringsalternativ. Efter riksdagsvalet i söndags har inga egentliga framsteg skett och Stefan Löfvén (S) har nu en vecka på sig att sondera möjligheterna att bilda regering.
Svårt att hänga med regeringsbildningen i Sverige? Vi ger förklaringarna här.
Varför har det här läget uppstått?
Eftersom ingetdera blocket vill samarbeta med Sverigedemokraterna, som har en annan syn på invandringen, så har varken det rödgröna blocket (socialdemokraterna + Miljöpartiet) eller den borgerliga Alliansen en majoritet bakom sig i riksdagen.
Kan en minoritetsregering fungera?
Sverige har erfarenhet av minoritetsregeringar. Då har det regerande partiet sökt stöd på olika samarbetsområden för att få igenom bland annat statsbudgeten i riksdagen. Den här gången har socialdemokraterna svårare att hitta stödpartier i riksdagen.
Varför är det blocköverskridande samarbetet så svårt?
Högerblocket Alliansen har fört en gemensam politik i tio år och säger att det vill hålla fast vid den. Synen på skatter och jobbpolitiken skiljer sig på många punkter från socialdemokraternas. De mindre högerpartierna, som Centerpartiet och Folkpartiet, är rädda att förlora i stöd bland väljarna, om de fungerar som stödpartier för socialdemokraterna.
Varför får inte Vänsterpartiet sitta med i regeringen?
Stefan Löfvén meddelade V redan i måndags, att han inte tänker ta med partiet i regeringen. Orsaken är att Löfvén bedömer att en regerring som har en politisk linje långt till vänster, har svårt att samarbeta med högerpartierna, då det gäller att söka stöd i riksdagen.
Vad händer nu?
Stefan Löfvén har en vecka på sig, att dels förhandla om att bilda regering tillsammans med Miljöpartiet, dels söka stöd för flera samarbetsområden hos ett eller flera Allianspartier, samt Vänsterpartiet, för att ha en chans att få igenom statsbudgeten i riksdagen. Nästa veckas fredag ska Löfvén rapportera resultatet av förhandlingarna till riksdagens talman.