Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA ska beväpna syriska rebeller mot IS

Från 2014
Uppdaterad 19.09.2014 07:50.
Barack Obama håller tal på en militärbas i  Florida.
Bildtext Barack Obama höll tal på en militärbas i Florida tidigare i veckan.
Bild: EPA/BRIAN BLANCO

Den amerikanska senaten godkände på torsdagen president Barack Obamas plan att beväpna och utbilda moderata syriska rebeller för att bättre kunna bekämpa jihadiströrelsen Islamiska Staten (IS).

Rösterna föll 78-22 i den ovanligt enhälliga omröstningen. Tio demokrater och tolv republikaner röstade nej. Representanthuset godkände planen redan på onsdagen.

I ett tal strax efter omröstningen tackade Obama kongressen för den snabba hanteringen av initiativet och för att kongressen visar en enad front i kampen mot extremiströrelsen.

- De båda partiernas starka stöd i kongressen visar världen att amerikanerna står enade mot hotet från IS, som har slaktat så många oskyldiga civila, sade Obama.

Samtidigt tackade Barack Obama Frankrike för att delta i flyganfallen mot IS i Irak. Han påpekade att över 40 länder, därav flera arabländer, nu har anslutit sig till koalitionen mot IS.

En del har oroat sig över att beväpning av syriska rebeller kan leda till att vapnen hamnar i fel händer och används mot USA och landets allierade.

Diskussion om artikeln