Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Stolta finska filmögonblick

Från 2014
Uppdaterad 21.09.2014 14:41.
laura Birn
Bildtext Laura Birn är Finlands nyaste Hollywood-stolthet.
Bild: Yle / Catariina Salo

Hollywood ger Finland uppmärksamhet. Fatta!

Filmen A Walk Among the Tombstones har Finlandspremiär. Liam Neeson spelar huvudrollen och ingen mindre än finska Laura Birn medverkar. Det här är det största som hänt sedan Irina Björklund spelade mot George Clooney i The American (2010). Det återstår att se hur många minuter Laura lyckas knipa åt sig i filmen. Irina fick ta en kula bara några minuter in i sin film. Men, vi är tacksamma för all uppmärksamhet vi kan få. Därför listar vi en topp trea på andra historiska filmögonblick, åtminstone sett med de blåvita glasögonen.

3. Isla Fishers karaktär påstår sig vara finsk

Rebecca (Isla Fisher) är shoppingberoende. I filmen Confessions of a Shopaholic (2009) måste hon söka ett nytt jobb för att finansiera sitt beroende. I sin CV ljuger hon bl.a. att hon pratar finska. Något hon får ångra då hon på en fest tvingas mingla med finska Janne. Hon räddar situationen relativt bra.

[Kolla vid 1:40 in i klippet.]

2. Renny rockar med Sibelius

Finlands internationellt mest kända samt framgångsrika filmregissör genom tiderna brukar smyga in finska referenser i sina alster. Finska flaggan har till exempel skymtat här och där i Renny Harlins filmer. I hans mest framgångsrika film Die Hard 2 (1990) använder han sig av Jean Sibelius Finlandia i många delar av filmen. Att se Bruce Willis döda en massa terrorister till tonerna av Sibbe är ett sant nöje och värmer det fosterländska hjärtat lite extra.

[Kolla vid 7:15 in i klippet]

1. Jörcka vinner en Oscar

Jörn Donner är den enda finländaren som vunnit en Oscar. Känns logiskt och rätt. Han fick den i egenskap av producent för Ingmar Bergmans Fanny och Alexander (1982) då filmen utsågs till årets bästa utländska film. Svenska Filminstitutet tyckte dock att Jörn inte skulle få behålla priset. Ingmar Bergman ringde upp filminstitutet och förklarade att det är han som bestämmer, statyetten tillhör Jörn och ingen annan. Det är vi glada för. Jörcka har berättat att han förvarar den gyllene gubben bland sina kokböcker.

[Kolla vid 2:55 in i klippet]

Mer om ämnet på Yle Arenan