Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Filmer som talar direkt med publiken

Från 2014
Kiss Kiss Bang Bang
Bildtext Robert Downey Jr och Wal Kilmer i Kiss Kiss Bang Bang.
Bild: Warner Bros

Filmkammaren ger dig tre roliga filmer som bryter mot den fjärde väggen.

I film, teater, litteratur och serier finns en osynlig vägg mellan publiken och dramat. Den kallas för den fjärde väggen och bryter du den visar du också att handlingen och karaktärerna är overkliga. Det kan handla om att skådespelarna börjar tala till publiken (Fight Club) eller varför inte som i skräckfilmen Funny Games då en av mördarna plötsligt blinkar till publiken.

I Filmkammaren uppmärksammar vi tre av de roligaste scenerna då filmer bryter mot den fjärde väggen.

3. Kiss Kiss Bang Bang (2005)

Inledningsvis var filmen en flopp men med tiden har den blivit en modern kultklassiker och handlar om en detektiv, en skådespelare och en tjuv som förs samman av ett mord.

Utan att avslöja för mycket av handlingen kan ändå slutet nämnas då Robert Downey Jr och Val Kilmer sätter sig ned framför kameran och säger hejdå till publiken.

2. Ferris Bueller's Day Off (1986)

Matthew Brodericks bästa film handlar om en tonårskille som bestämmer sig för att skolka. Konsekvent genom hela filmen talar han till publiken och i slutet av filmen då eftertexterna redan rullar undrar han varför publiken fortfarande sitter kvar i salongen.

1. Student Bodies (1981)

Student Bodies är en bortglömd tonårsskräckfilm i skolmiljö som tyvärr stämplades med en åldersgräns på 13 år. Alla undersökningar visade att skräckfilmer måste ha en åldersgräns på 18 år, annars sviker publiken. För att göra filmen barnförbjuden så tillsattes en alldeles otroligt unik och experimentell scen. Kolla klippet nedan.

Mer om ämnet på Yle Arenan