Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Första norrmännen i topp på Danslistan

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Ole Ivars

Norska dansbandet Ole Ivars firar 50 år i år och är historiens första norrmän som toppar Danslistan. De nordiska banden får sällan ens en plats på listan. Duetten med Kikki Danielsson, Jag trodde änglarna fanns, valdes till en av bandets bästa ballader och kom med på vårens jubileumsalbum. Och nu är de här!

Ole Ivars utmanade på sommarens Danslista och kom in i augusti. Efter en lite trevande start på sjätte och sjunde plats fick de röster som räckte till topp-placeringar.

Och nu på femte veckan blev det fullpott för dem. Duetten med Tore Halvorsen och Kikki Danielsson gillas av dansvänner i hela Norden.

Ole Ivars grundades 1964 i norska Hamar och raden av bandmedlemmar som kommit och gått är verkligen imponerande. Enda ursprungsmedlemmen som är med och firar 50 är keyboardisten Ole Ödegård. Blåsaren Arne Willy Foss kan nästan räknas till originalsammansättningen han också, för han kom med redan 1965.

Basisten William Kristoffersen är yngre i Ole Ivars. Han har varit med sedan början av 80-talet, men han är en nyckelfigur eftersom det är han som skriver alla låtar åt bandet. William Kristoffersen har också fått självaste norska Kungens förtjänstmedalj för hans betydelse för den norska underhållningsmusiken.

Många priser och guldplattor har det förstås blivit för Ole Ivars under decenniernas lopp. Deras skivor säljer fortsättningsvis bra.

Många föll för Angelina

Veckans nykomling är österbottniska dansbandet Marlenes. Sången Angelina, som handlar om sångerskan Marlene Östersunds lilla dotter, har berört många av Danslistans lyssnare.

Angelina är skriven av Marlene och bandets basist John Gullqvist. Lilla Angelina föddes i 24:e graviditetsveckan och vägde bara 470 gram ifjol i oktober.

Nu fyller Angelina 1 år och är en glad och söt liten flicka, älskad av sin familj hemma i Sundom. Till familjen hör mamma Marlene, pappa Tommi och syskonen Ella, 2 år, Linus, 8 år.

Dansbandet Marlenes grundades ifjol somras och Angelina är första singelsläppet. Som bådar gott! Vi väntar på fler inspelningar av nykomlingarna!

Tommys är tillbaka

En av veckans utmanare är Tommys och en av låtarna från nya skivan Kära Mor, Att ännu älska dig. Låten är skriven av Jonas Lindau och Maritha Johansson.

Tommys hör till Danslistans Guldklass efter succén med låten En duva med bruten vinge.

Det blev ett helt år på Danslistan med den låten så nu får vi se hur långt det bär med det nyskrivna materialet.

- När vi spelar Att ännu älska dig fylls dansgolvet med en gång, berättar Tom Käldström från Tommys.

Då fylls dansgolvet med en gång!

Veckans övriga utmanare är svenska Callinaz med en Eva Eastwood cover, Himlen var här.

Från Norge kommer Anne Charlotte Fremmegård med egna låten Dansefest i bygda.

Häng med i röstningen på Danslistan!
I Vega på söndag kl. 14.06 och tisdag kl. 13.03.

Mer om ämnet på Yle Arenan