Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svag rubel drabbar gränshandeln

Från 2014
Timur Tkachev är shoppingturist i Villmanstrand.
Bildtext Timur Tkachev från S:t Petersburg handlar gärna i Villmanstrand. Finländska varor är bättre än ryska, anser han.

Allt färre ryssar kommer till Finland för att handla, trots att Rysslands sanktioner mot livsmedel från EU har höjt en del matpriser i ryska butiker och begränsat utbudet där. Den stora boven är den svaga rubeln.

Ryska bussar i Villmanstrand
Bildtext Det är färre turistbussar än vanligt invid Prisma i Villmanstrand.

Vid kassan i varuhuset Prisma i Villmanstrand står en man i 30-årsåldern och packar in varor han alldeles nyss har köpt.

- Jag har handlat blöjor till mina två barn, kosmetika till min fru och någonting gott att äta, bland annat fisk och kött, berättar han.

Rysk shoppingturist handlar i Villmanstrand
Bildtext Rysk turist handlar i Prisma.

Kassabiträdet tejpar sedan igen hans fyra stora kassar med tax free-tejp, för att markera att det är skattefria varor för export. Shopparen heter Timur Tkachev och kommer från S:t Petersburg.

- En del produkter är inte av så god kvalitet i Ryssland. Jag vet inte varför, men så är det faktiskt.

Valio-ostar med rysk text säljs i Villmanstrand
Bildtext Ryska turister väljer oftast att inte köpa de såkallade Putin-ostarna med rysk text. Finländsk text är ett tecken på kvalitet, anser köparna.

Eftersom han upplever att de finländska produkterna är av bättre kvalitet så kommer han regelbundet hit, trots att det räcker två och en halv timme med bil. För honom handlar det också om att få bättre kundbetjäning och en trevlig reseupplevelse.

Han tillägger att han inte vet om det blev dyrare eller billigare att handla här i år jämfört med tidigare. Men många andra ryssar är väl medvetna om att rubeln nu har försvagats och att man får mindre för pengarna i Finland.

Färre ryssar korsar gränsen

Villmanstrand
Bildtext Villmanstrand stad har drygt 72 000 invånare.

Enligt den finska tullen kom det under perioden januari-augusti 16 procent färre ryska privatpersoner till vårt land via gränsövergången i Nuijamaa jämfört med samma period året innan, och nio procent färre via Vaalimaa.

Heikki Pukkinen, chef för Prisma i Villmanstrand
Bildtext Risto Punkkinen är chef vid Prisma i Villmanstrand.

Mot den här bakgrunden är det ingen stor överraskning att också gränshandeln i Villmanstrand minskar. Trenden har i huvudsak varit nedåtgående ända sedan årsskiftet, berättar Prisma-varuhusets chef Risto Punkkinen.

- Värdet av försäljningen till ryska shoppingturister har minskat med en femtedel på ett år.

Det beror enligt Punkkinen både på färre ryska besökare, och på att de i medeltal köper för avsevärt färre euro än i fjol.

Den ökade turismen blev kortvarig

Det var inte meningen att det skulle gå så här. Ännu förra månaden trodde handelsmännen i regionen starkt på att ryssar skulle flocka till Finland som svar på de ryska sanktionerna av livsmedel från EU. Då blev vissa varor dyrare i de ryska matbutikerna, t.ex. fisk och kött, och vissa försvann helt och hållet, till exempel Valios mejeriprodukter.

Det blev en viss ökning i gränshandeln, men bara i en dryg vecka. Han är osäker på varför intresset sedan minskade, och nedförsbacken nu har fortsatt.

- Jag och mina kolleger tror att det beror på en kombination av den svaga rubeln och Ukraina-krisen. Allt fler ryssar vill inte åka längre bort för att handla. De vill istället spara pengar, säger han.

Och enligt Punkkinen ser de mörka molnen för gränshandeln inte ut att skingra sig inom den närmaste framtiden.

Stadsstyrelsens ordförande oroad

Heikki Järvenpää, stadsstyrelsens ordförande i Villmanstrand
Bildtext Lokalpolitikern Heikki Järvenpää.

Heikki Järvenpää som är stadsstyrelsens ordförande i Villmanstrand är inne på samma linje.

- Situationen är svår men inte hopplös. Senaste år besökte cirka 1,8 miljoner ryssar vår stad och de konsumerade då för omkring 300 miljoner euro.

Järvenpää är också oroad för att antalet jobb i Villmanstrand med omnejd ska minska när de ryska turisterna sviker – både i antal och i köpkraft.

- Det är ganska tråkigt. Ryska turister har inneburit minst 3 000 jobb till Villmanstrand, och de arbetstillfällena har varit mycket viktiga. De har kompenserat förlorade industriella jobb, särskilt i skogsindustrin. Om vi har mindre ryssar så innebär det större arbetslöshet.

Lyxvaruhus klarar sig bättre

Grande orchidée - ett varuhus för rikare ryssar i Villmanstrand
Bildtext Grande orchidée säljer främst märkeskläder.

Men det finns också en ljusglimt. I Villmanstrand öppnades i fjol ett varuhus som riktar sig till rikare ryssar. Det heter Grande Orchidée och här säljs kläder och kosmetika. Enligt varuhuschef Topi Riutta har man inte sett någon klar nedgång i sin försäljning, åtminstone inte än.

- Det stämmer. En stor del av våra ryska kunder är välbärgade och bryr sig inte om att rubeln är svag. De köper ändå lika mycket som tidigare, eller mer, konstaterar han.

Problemet för Grand orchidée och Villmanstrand är ändå att de flesta rika ryssar som besöker Finland främst shoppar i Helsingfors. Att ändra på det är ingen lätt uppgift.