Veckans viktigaste händelser
Har du bott under en sten hela veckan? Eller bara inte riktigt orkat hänga med nyheterna? Pusta ut. Myteriet har sammanställt veckans viktigaste samtalsämnen åt dig. Läs artiklarna och lyssna på poddarna!
Det svenska valet, vad hände riktigt där?

Myteriet: Måndagspodden 150914
- Det är ett märkligt läge och en märklig stämning i Sverige i dag. I Sveriges riksdagsval fanns det bara en enda vinnare, och det var Sverigedemokrater. Det säger Emanuel Karlsten, programledare för P3 Karlsten på Sveriges Radio. I övrigt var det inget annat parti som det gick bra för.
Dagen efter valet hade hela nationen valbaksmälla. De försökte smälta resultatet och lista ut vad det skulle innebära för Sveriges framtid. Ännu har socialdemokraternas ledare Stefan Löfvén inte fått ihop regeringen och det talas om vad det minst dåliga alternativet är för regeringsbildandet.
Nyheter inte längre del av allas vardag

Myteriet: Tisdagspodden 160914
Många väljer omedvetet bort nyheter i sitt flöde i dag. Populära on demand-tjänster gör att många bara ser det de själva vill se, nyheter som man förr fick naturligt vid sidan om underhållningen trängs längre ut. Användarna måste medvetet söka efter nyheter, annars får de dem inte serverade heller.
Medieforskaren Ari Nykvist ser det att nyheterna tappar mark som en stor risk för samnhällsutvecklingen
Nyheter inte längre del av allas vardag
Frossa eller strejka?

Myteriet: Onsdagspodden 170914
Kläder och konsumtion är ett hett ämne. Kläder har aldrig varit så billiga som nu och det har lett till en motreaktion bland många som helt enkelt vägrar köpa nya kläder. Men andra får kickar av att konsumera och ser klädshoppande som ett fritidsintresse.
– Det känns onödigt att köpa nytt, man kan ju köpa kläder i andra hand. Dessutom växer jag inte mer så mina gamla kläder duger också i storlek. Går kläderna sönder så kan man alltid försöka reparera dem, säger Felicia Aminoff.
Ett annat sätt att förhålla sig till shoppingen presenterar Mya Rydman.
– Jag känner mig glad och lycklig över att jag äntligen har kunna köpa något nytt. Och om jag till exempel har köpt ett nytt nagellack eller nya kläder så gör det mig faktiskt gladare.
Skärmen hör inte hemma i sängen

Myteriet: Onsdagspodden 170914
Är du en av dem som ligger och scrollar på telefonen eller pekplattans skärm före du somnar? Det blåa ljuset från skärmen kan störa vår sömn och ha dålig inverkan på vårt minne och vår inlärning. Sömnforskare vid Uppsala universitet forskar som bäst i hur skärmarna påverkar oss.
Så kallat blått ljus som strålar från surfplattans och telefonens skärm lurar oss att vi borde vara vakna. Enligt sömnforskaren Frida Rångtell borde du stänga av elektroniken en till två timmar före du går och lägger dig.
Skärmen hör inte hemma i sängen
Läsning för den som inte orkar läsa

Myteriet: Torsdagspodden 180914
När man bearbetar en roman till en lättläst form gäller det att söka fram kärnan i själva berättelsen. Sedan berättar man den på ett sådant sätt att också den svaga läsaren kan ta till sig berättelsen så som vana läsare tar till sig romaner.
Jolin Slotte, författare och frilansskribent, återberättar Tusenblad av Birgitta Boucht. Hon säger att det har varit en lång process.
- Hösten 2012 gick jag en kurs i hur man skriver lättläst och efter det bearbetade jag det första kapitlet i romanen Tusenblad. Men till arbetet hör att man läser igenom originalboken tills man får tag på författarens röst, eller textens röst egentligen. Min uppgift är att hitta det som är kärnan i texten och bearbeta den till lättläst form.
Lättlästa böcker för den som inte orkar läsa
Missa inte:
Skottland röstade nej till självständighet
Regeringen sa ja till mer kärnkraft, gröna lämnar regeringen