Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Det tråkigaste som finns: att diskutera humor

Från 2014
Uppdaterad 22.09.2014 10:03.
Efter Nio: Pausvitsar - Spela upp på Arenan

Stan Saanila, Baba Lybeck, Päivi Storgård och Kasper Strömman gillar humor. Man vad är det som gör humor roligt och vad får man skämta om?

baba lybeck och stan saanila
Bildtext Stan Saanila och Baba Lybeck.
Bild: Yle/Parad Media

– Tja, om man skulle veta det! Humor är väldigt starkt bundet till situationen och sällskapet. Du skämtar t.ex. inte om samma sak med mamma som med kompisarna i bastun, förklarar komikern och programledaren Stan Saanila som är aktuell med satirprogrammet Detta om detta och Nyhetsläckan.

Med lite eftertanke är det ändå avståndet som avgör vad som är roligt. Saanila ber oss föreställa en cirkel eller en atmosfär. Vi själva står på marken, men det som är roligt att skämta om är det som finns lite utanför i atmosfären. Men rör man sig ut mot månen och andra planeter så är det inte så roligt längre. D.v.s. det som vi har passligt med avstånd till är tacksamt att skämta om. Det är något som man lätt kunde tänka sig att kunde vara på ett visst sätt, men som inte är det.

Att definiera humor är inte speciellt roligt, precis som Saanila konstaterade och tackade samtidigt programvärdarna för att de bjöd in honom till programmet. Är det då också så att Saanila och programledaren Baba Lybeck förväntas vara roliga på fritiden?

– Jag är inte alls rolig! Min uppgift är bara att skratta åt skämten som Saanila och de övriga berättar i Nyhetsläckan, säger Lybeck.

– Baba är en tacksam publik, vilket är mycket viktigt, tillägger Saanila som en tröst.

Får man skämta om allt?

päivi storgård
Bildtext Päivi Storgård.
Bild: Yle/Parad Media

– Jå, man kan nog skämta om allt, men det blir ett väldigt långt skämt, konstaterar Saanila.

Politikern, journalisten och författaren Päivi Storgård kan belysa frågan lite grundligare genom sina erfarenheter från politiken och av att vara en bipolär person. Storgård säger att humorn ganska ofta lyser med sin frånvaro i politiken.

– Parlamentet i Storbritannien är ett bra exempel hur humorn är en del av den politiska retoriken. I finländsk politik är det tyvärr så att humorn ofta används för att kamouflera t.ex. rasism, berättar Storgård.

kasper strömman med ett skumfinger
Bildtext Kasper Strömman.
Bild: Yle/Parad Media

Med bipolär sjukdom kan Storgård säga att humorn är väldigt viktig för att återhämta sig ur tillståndet. Hon själv hade ingen humor alls då hon fick diagnosen och kunde inte skratta. Människor med psykiska sjukdomar ska kunna skämta om sig själva, men bland sina gelikar. Det skär i hjärtat för Storgård när hon hör någon kalla en psykisk sjuk för en galning.

Udda design

gluten och laktos
Bildtext Dessa ersätter snart salt och peppar.
Bild: Kasper Strömman

Illustratören, grafikern och designsatirbloggaren Kasper Strömman är känd för att snappa upp fenomen inom design i samhället, ifrågasätta och göra sina egna tolkningar av dem. Som exempel har Strömman undrat varför det alltid är salt och peppar som står på matbordet. Han tyckte det var dags att erbjuda konsumenterna ett alternativ som bättre passar dagens matvanor. Resultatet blev duon “Laktos” och “Gluten” som framöver ska stå på våra matbord. Mera udda design blir det i tv-programmet.

Se också:
Robban utmanar proffsboxaren Robert Helenius i en staredown.
Joakim Rundt testar levande rollspel.

Humor i Efter Nio, måndagen 22 september kl. 21.00 i Yle Fem.

Mer om ämnet på Yle Arenan