Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Medborgarinspektörer ska få bukt med illegalt fiske

Från 2014
Uppdaterad 20.09.2014 18:39.
Skylt med texten "Fiske förbjudet"
Bild: Yle/Peter Sjöholm

Det illegala fisket i Östersjön kan komma att minskas med hjälp av drönare och gemene man. Det är målet med en ny kampanj som startats upp av miljöföreningen The black fish.

Marinbiolog Emma Källqvist arbetar som Östersjökampanjens koordinator vid The black fish i Sverige.

Bild av Emma Källqvist.
Bildtext Marinbiolog Emma Källqvist kommer att turnera i alla Östersjöländer för att informera om kampanjen.
Bild: Svenska Yle/Isabella Mattsson

– Många andra organisationer och myndigheter har dokumenterat att det finns problem med illegalt fiske i Östersjön. Däremot finns det en brist på en kontinuerlig övervakning och uppföljning och det är där vi kommer in, säger Källqvist.

Den internationella miljöorganisationen The black fish grundades för fyra år sedan, medan den svenska underavdelningen, som ordnar kampanjen för Östersjön, startades upp i år.

Kampanjen ska involvera människor från alla åtta länder runt Östersjön. Källqvist beskriver den som en folkrörelse där syftet är att med hjälp av information från gemene person kartlägga oegentligheter i kommersiellt fiske. För att detta ska lyckas strävar kampanjen efter att informera allmänheten om fiskeläget i Östersjön.

– Intresserade kan också delta i vår utbildning för medborgarinspektörer, säger Källqvist.

Organisationen ska även testa om det är möjligt att övervaka Östersjön med hjälp av drönare.

Siffror svårtåtkomliga

Enligt Källqvist har de flesta rapporter om illegalt fisket kommit från Sverige, Danmark och Polen. Hur stort problemet egentligen är, finns det inga exakta siffror på, säger hon.

– Rapporter för åtta, nio år sedan visade att bara en bråkdel av all den torsk som fiskas rapporteras. Men det är svårt med siffror, eftersom myndigheternas resurser inte räcker till. Också här ska vi vara en förlängd arm som samlar in information och vidarebefordrar den till myndigheterna.

Källqvist säger att kampanjen inte strävar efter att rädda enskilda hotade arter. Det handlar om att skydda hela ekosystemet, om en art dör ut kommer en ny som rubbar systemet. Hon påpekar att Östersjön dessutom är ett väldigt känsligt hav.

– Det här är inte bara ett problem för miljöorganisationer, utan ett problem för oss alla.

Diskussion om artikeln