Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Fönstret mot stjärnorna

Från 2014
Uppdaterad 26.09.2014 10:36.
Bildtext David Bowie, en av de artister Mallet arbetat mest med
Bild: Lehtikuva

Den första mediehändelse jag minns, är Freddie Mercurys död. Jag var sex år gammal. Queens gamla musikvideor visades i musikprogrammen på tv. Det var underligt, skrämmande och fascinerande att se den döde spexa och sjunga, i märkliga kläder och miljöer.

Kulmen var Mercurys minneskonsert. Vi spelade in konserten på VHS, och jag tittade på den, om och om igen. Eller, egentligen tittade jag inte på konserten, utan på videokollagen som visades mellan konsertnumren: hopklipp av intervjuer, liveframträdanden och musikvideor.

Ur de kollagen växte bilden av Den Stora Stjärnan – halvguden som blev min barndoms hjälte och främsta förebild. Det var något magiskt i hur tidslagren lades mot varandra, hur klippen samordnades till en vacker, mäktig helhet.

Då hade jag givetvis ingen aning om att någon lagt ihop kollagen. Jag visste inte vad en regissör var för något. Men en sådan fanns givetvis bakom magin.

Som nittonåring köpte jag en DVD med David Bowies musikvideor. Före de intressantaste videorna stod alltid samma regissörsnamn: David Mallet. Bowies och Mallets samarbete sträcker sig från slutet av 70-talet till mitten av 90-talet. Tekniskt sett är de av väldigt skiftande kvalitet. Men till innehållet är alla besynnerliga, hänförande. Djupast rörde mig Ashes to Ashes, med sina skärande färger och gåtfulla karaktärer: Bowie som harlekin, Bowie som astronaut, Bowie i en madrasserad cell.

Min verkliga nyfikenhet på Mallet vaknade, när jag insåg att han också står bakom flertalet av Queens 80-talsvideor (I Want to Break Free, Radio Ga Ga, Mercurys The Great Pretender), och, inte minst, tv-regin för minneskonserten.

När jag systematiskt gick igenom hela hans musikvideoproduktion - som omfattar omkring 130 arbeten för artister som Billy Idol, Blondie, Tina Turner och Peter Gabriel - såg jag å ena sidan en långt ifrån kompromisslös videohantverkare i popindustrins tjänst, men å andra sidan en egensinnig filmskapare, som knyter mer eller mindre dolda tematiska band mellan sina arbeten.

I programmet Vaddmoln och svampmoln presenterar jag det jag ser när jag ser Mallets videor.