Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Till sist måste du påminna dig om att du är mänsklig" - en israelisk soldats bekännelser

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 11:24.
Israelisk soldat kroppsvisiterar palestinsk tonåring i Hebron på palestinska Västbanken
Bildtext Israelisk soldat kroppsvisiterar palestinsk tonåring i Hebron
Bild: Trine Straume Fjeldmann

Hur kan vår armé kontrollera ett helt folk mot dess vilja? Genom att systematiskt använda sig av våld för att sprida rädsla. Då vågar palestinierna inte göra motstånd, konstaterar 27-åriga Shay Davidovich, en av de israeliska soldater som talar ut om sina erfarenheter inom veteranrörelsen Breaking the Silence.

Den israeliska veteranen Shay Davidovich från Breaking the Silence, som kämpar mot ockupationen genom att gå ut med sina upplevelser
Bildtext Shay Davidovich är bosättaren som började arbeta mot ockupationen, genom att tala ut om sina upplevelser i den israeliska armén.
Bild: Nanette-Marie Forsström

Att träffa israeliska fredsaktivister hör till det mest inspirerande och intressanta med vårt människorättsprogram EAPPI. De jobbar i motvind, de föraktas av sina landsmän, men trots det ger de inte upp kampen för fred och rättvisa.

- Jag växte upp i Ariel, som är den näststörsta bosättningen på Västbanken. Då visste jag inte ens vad ockupationen var för något. Att rycka in i armén var det största som någonsin hänt mig – jag trodde att jag skulle skydda min familj och mitt hem, berättar Davidovich.

Jakten på ett naket palestinskt barn

Davidovich märkte ändå snabbt att saker och ting inte motsvarade hans uppfattningar eller hängde ihop. Han berättar om sitt första stridsuppdrag, då han stod vid en vaktpost ute på den palestinska landsbygden i närheten av byn Sucia. Allting var lugnt, inte alls den krigssituation han hade föreställt sig, och han blickade ut över de öde sluttningarna. Plötsligt fick han order att rycka ut, och tillsammans med sin kommendör sprang de upp för en sluttning.

Som soldat har du så mycket makt att du känner att du kan göra vad som helst. Till sist måste påminna dig själv om att du är mänsklig.

- Nu är det allvar, tänkte jag. Vi sprang och sprang, fullt beväpnade i hettan. Efter en stund får jag syn på ett naket palestinskt barn i gummistövlar, som gråtande springer ifrån oss i panik. Jag förstod ingenting.

Det blev startskottet för en lång process då Davidovich började ifrågasätta alla sina tidigare uppfattningar.

Som soldat kan du göra vad som helst

Numera är Shay Davidovich en av närmare tusen soldater i Breaking the Silence – en organisation som samlar och sprider vittnesmål av veteraner i den israeliska armén. Organisationen bildades 2004 av soldater som gjorde sin militärtjänst i Hebron, där jag just nu befinner mig.

- Folk här har ingen aning om hur ockupationen ser ut. Alla soldater har sett palestinier misshandlas – som soldat har du så mycket makt att du känner att du kan göra vad som helst.

Enligt Davidovich får till exempel vem som helst slå en arresterad palestinier. Han talar om hur palestinska män binds fast och blir lämnade ute i ösregn, utan mat, vatten eller möjlighet att gå på toaletten, så att de till sist blir tvungna att göra på sig.

- Det går så hårt att du till sist måste påminna dig själv om att du är mänsklig, beskriver 27-åringen, som redan har två Gaza-operationer bakom sig.

”Vi kan göra vad vi vill, när som helst”

Enligt Davidovich opererar den israeliska armén enligt devisen ”låt din närvaro kännas av”. Det kan innebära nattliga räder i palestinska hem, bara för övningens skull. Eller att genomsöka en palestinsk by, så att den plötsligt befinner sig i ett krigstillstånd. Israeliska soldater tränger plötsligt in på gator, i hem, trampar ner odlingar på åkrar och helikoptrar snurrar över byn. Det går våldsamt till och skott avfyras. Allt bara i övningssyfte.

- Vi tränar inte bara oss själva som armé, utan också palestinierna. De ska känna att vi kan göra vad vi vill när som helst. Så fungerar den här 47-åriga ockupationen, säger Davidovich.

Breaking the Silence firar 10-års jubileum i år, men enligt Davidovich har inte mycket förändrats.

- Vi är en liten grupp som fortfarande talar om precis samma saker som för tio år sedan. Men ockupationen kommer att ta slut en dag. Det kräver ännu större internationella påtryckningar, israeliska grupper som motarbetar ockupationen och en premiärminister som till sist vågar fatta beslutet.

Davidovich poängterar samtidigt att han inte är ensam. Hela idén med Breaking the Silence är att visa att det är många som delar samma upplevelser.

- Det här är en hel generations berättelse. En berättelse om unga israeler som skickas ut för att kontrollera Palestina.

Om skribenten

Nanette-Marie Forsström är volontär inom ramarna för det internationella människorättsprogrammet EAPPI, som i Finland koordineras av Kyrkans Utlandshjälp. De åsikter som EAPPI-volontärerna framför är personliga och representerar inte nödvändigtvis värdorganisationens (Kyrkans Utlandshjälp) ståndpunkt.

På Västbanken

Diskussion om artikeln