Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Väntan på att vapnen ska tystna i östra Ukraina

Från 2014
Uppdaterad 20.09.2014 21:51.
Yle Nyheter: Buffertzon ska lugna läget i östra Ukraina - Spela upp på Arenan

Ukrainas regering och de proryska separatisterna har kommit överens om hur den sköra vapenvilan ska stärkas. Yles Antti Kuronen, som är på plats i östra Ukraina, säger att fredsplanen inger hopp för människorna där, men att de nog i slutändan tror på freden först när vapnen tystnar helt.

Trots att parterna nådde ett vapenstilleståndsavtal den femte september, har striderna i östra Ukraina fortsatt lokalt. Yles Antti Kuronen befinner sig för tillfället i östra Ukraina, och har under lördagen varit i både Luhansk och Donetsk.

- På förmiddagen sköts det några granater i Donetsk men efter det har det varit lugnt, säger Kuronen.

I Luhansk är situationen lugnare, eftersom de proryska separatisterna har full kontroll över området kring staden och den ukrainska armén därför helt har dragit sig tillbaka.

Kuronen har besökt östra Ukraina vid flera tillfällen sedan konflikten började i vintras. Han säger att läget där förändrades markant i och med vapenvilan som parterna kom överens om den femte september.

- Striderna minskade genast avsevärt. Den här veckan har det varit strider söder om Donetsk och vid flygfältet, men de är väldigt lokala. Före vapenvilan streds det i praktiken överallt i Donetsk och Luhansk-området, berättar Kuronen.

24 timmar tid att uppfylla kraven

Under natten till lördagen kom parterna i konflikten överens om en ny fredsplan som ytterligare ska stärka vapenvilan. Det handlar bland annat om en demilitariserad buffertzon på bägge sidor om frontlinjen, flygförbud över delar av östra Ukraina och att bägge parter ska kalla tillbaka utländska stridande.

Tidtabellen för avtalet är mycket stram, och på listan finns många punkter. Enligt Kuronen går det nog att sluta skjuta och dra tillbaka allt artilleri på 24 timmar, om man bara vill.

- Speciellt om man verkligen lyckas skapa en buffertzon så är det ett betydelsefullt steg mot en mer varaktig vapenvila, säger Kuronen.

Han säger att avtalet som nåddes under natten nog har en konkret betydelse för människorna i östra Ukraina, men att folk där ändå avvaktar.

- Det är nog en signal om att man går vidare mot fred, men människorna här lyssnar nog helt enkelt på när vapnen tystnar, säger Kuronen.

Diskussion om artikeln