Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Rosatom är inte ett farligt bolag"

Från 2014
Uppdaterad 22.09.2014 09:14.
Stuks chef Jukka Laaksonen
Bild: Yle

Det finns inga skäl till oro över över Rosatoms roll i Fennovoimas kärnkraftbygge, försäkrar Jukka Laaksonen, Rosatoms Finlandchef. - Jag kan inte förstå hur Ryssland skulle kunna utöva makt genom sitt ägande.

Rosatoms roll i Fennovoimas kärnkraftsbygge i Pyhäjoki har väckt mycket kritik i Finland. Många varnar för att Finland blir mer beroende av Ryssland, vilket anses speciellt farligt med tanke på det geopolitiska läge som råder just nu.

"Rosatom medför inga risker"

Strålsäkerhetscentralens förra generaldirektör Jukka Laaksonen, som är vice vd för Rosatoms dotterbolag Rusatom Overseas, förstår inte de här farhågorna. Enligt honom är Rosatom inte ett farligt bolag.

- Nej, jag ser inga risker. Största delen av vår energi importeras redan nu från Ryssland. Det är främst frågan om bensin, gas och olja. Kärnbränslet står för en mycket liten del av den totala energin.

Finns det garantier för att Ryssland inte utövar makt genom sitt stora ägande i Fennovoimas nya kärnkraftsbygge?

- Jag förstår inte hur de kunde utöva makt. Det är bara business. Målet är inte att bli operatör i Finland, utan att främst sälja kärnbränsle. Utan ryskt delägande hade det inte varit möjligt att samla tillräckligt med pengar för att kunna gå vidare med bygget. Det är Fennovoima som fattar alla beslut som gäller anläggningens drift. Och under byggtiden måste både Fennovoima, Rosatom och Strålsäkerhetscentralen vara eniga om att allt byggs ordentligt.

Jukka Laaksonen är däremot förvånad över att Ryssland har varit så färdigt att lyssna på den finländska opinionen.

- De har verkligen en vilja att bygga kärnkraftverk enligt finländska kriterier, och det betyder att det anpassas helt efter finländska förhållanden. De vill lära sig hur man kan göra kärnkraftverken säkrare.

"Kärnkraftverk är som kaffeautomater"

Kärnkraftsbyggen kan jämföras med kaffeautomater, anser Laaksonen. Rosatom har nu valt att vara med och bygga en ny kaffeautomat i Finland, men vid behov kan Finland ändå köpa sitt "kaffe" från annat håll, försäkrar han.

- Själva kärnkraftverken är inte bra business, utan det är försäljningen av kärnbränsle som är det. Vi kan ändå vid behov lätt få kärnbränsle från andra håll än Ryssland.

Det har riktats kritik mot att Rosatom de senaste åren har haft problem med korruption, och att bolagets företags- och säkerhetskultur inte motsvarar den finländska. Hur kommenterar du det här?

- Jag känner inte till något korruptionsfall vid Rosatom. De som bygger kärnkraftverken är seriösa ingenjörer.

"Svårt att tala om kärnkraft i Ryssland"

Du har tidigare nämnt att Rosatoms ledning inte gillar att du ger intervjuer. Hur förhåller sig ledningen till att du nu uttalar dig om samarbetet med Fennovoima?

- De har regler som säger att alla intervjuer måste godkännas i förhand, men jag har aldrig givit dem det. En del diskussion har det väckt inom bolaget, men inte någon större kritik. Jag anser att om man bara säger sanningen kan det inte vara farligt. Men överlag är kärnkraft ett känsligt ämne i Ryssland.

Energiprofessor: Reaktor från Ryssland är en teknisk risk
Haglund: Säkerhetspolitik påverkar kärnkraftsbeslut
Ville Niinistö i FT-intervju: Fennovoima-beslutet innebär finlandisering

Diskussion om artikeln