Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Huspråm lade till i Borgå å

Från 2014
Uppdaterad 22.09.2014 15:08.
Huspråm i Borgå å
Bild: Yle/Erica Vasama

J.L. Runeberg och m/y Mirelle har fått sällskap av en ovanligare farkost vid åstranden i Borgå.

En grannorange huspråm ligger förtöjd vid östra åstranden. Huset, båten eller pråmen, vad man vill kalla tingesten, har fönster och en ytterdörr som ett vanligt hus. En cykel står lutad mot relingen men ingen syns till.

Reklamtrick

Huspråmen är till för tillfälligt boende och ska ligga i Borgå å i ett år, avslöjar stadsplaneringschef Eero Löytönen. Pråmen är byggd av ett företag i Tolkis i Borgå, men har tidigare stått i Helsingfors. Det är alltså frågan om marknadsföring av en mer ovanlig bostadsform. Pråmen får sin slutliga plats på den västra sidan av ån, som får en ny delgeneralplan i framtiden.

- Planen blir inte klar inom ett år så husbåten kan stå där till dess. Men i framtiden kommer det inte att rymmas husbåtar på Västra åstranden eftersom gästhamnen troligen flyttar dit, säger Löytönen.

Husbåtar i Hattula?

I och för sig kunde husbåtar placeras någonstans längs Borgå å eller vid havet, konstaterar Löytönen. Kanske i Hattulaområdet några hundra meter högre upp från platsen där pråmen står nu.

- Men om jag ska vara helt ärlig så passar inte just den här typen av båt där, det är en prototyp som borde utvecklas arkitektoniskt, medger Löytönen.

Enligt Löytönen kunde noggrant planerade husbåtar i framtiden vara en spännande typ av boende också i Borgå.