Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Mina grannar har ljud, får man det?

Från 2014
Uppdaterad 25.09.2014 14:15.
Lekande barn och arg granne
Bildtext Lekande barn i ett dockhus
Bild: Radiohuset/Yle

Jag bor under en barnfamilj med två flickor i 6 och 7 års åldern. Det hörs mycket ljud från lägenheten. Pappan i familjen säger att ljudet är helt normalt, han hör också hur hans granne går ovanför. Men ljudet stör på morgonen innan de åker iväg, på eftermiddagen då de kommer hem och på kvällen när de skall lägga sig. Får man ha ljud av det här slaget?

Marina Furuhjelm, jurist på Disponentförbundet, svarar:

Nu ska man komma ihåg att man får ha lekande barn i lägenheter. Bor man i höghus så är man tvungen att tåla och acceptera vissa ljud. Ljudet av lekande barn är helt normalt. Det samma gäller fester. Man får ordna fest med jämna mellanrum och då hörs det kanske lite mera än under en vanlig kväll.

- Vi får ofta klagomål om ljud och förfrågningar om hurudant ljud som är acceptabelt. Man ska få leva ett normalt liv i sin lägenhet. Att en mikrovågsugn plingar klockan 23 är inte ett störande ljud. Jag hörde om en kvinna som fick klagomål för det här. Så ska det inte vara.

Marina Furuhjelm
Bild: Foto: Eva Frantz

När det gäller husbolag finns det egentligen endast en möjlighet att vidta åtgärder och det är besittningsrätten. Det vill säga att ett bolag tar en bostad i sin besittning, för en period på tre år, på grund av störande beteende. Det här kan tillämpas också på bostadsaktieägare. Det här händer extremt sällan.

- Man ska ändå komma ihåg att tröskeln för att det här ska ske är väldigt hög.

Till exempel om en person ordnar fest så gott som varje dag och stör långt in på natten under en väldigt lång period, då kan det bli aktuellt. Man ska komma ihåg att det också krävs en officiell varning före. Man har alltså en chans att förbättra sig.

Problem med grannen? Ställ din fråga här.

Mer om ämnet på Yle Arenan