Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Att vara vanlig med Pulp

Filmen Pulp: A Film About Life, Death & Supermarkets. På bild: Alex Boden (producent), Nick Banks (trummis i Pulp), Florian Habicht (regissör)
Bildtext Vi träffar Alex Boden, Nick Banks och Florian Habicht för ett snack om Pulp, musik och Sheffield.

Filmfestivalen Kärlek & Anarki är i full gång och i år frodas musikfilmerna på vita duken. En av dem är Pulp: A Film About Life, Death & Supermarkets. Vi har träffat filmmakarna och en av bandmedlemmarna.

Storyn i Pulp: A Film About Life, Death & Supermarkets är enkel: Pulp återvänder till sin hemstad Sheffield för att framföra en sista konsert. Allt är inspelat under en dag, och i den här nostalgiska dokumentären får vi följa med bakom kulisserna i Sheffield, både backstage och bland fansen. För regissören Florian Habicht var det viktigt att också vanliga människor skulle synas. Han ville med alla medel undvika att göra en typisk rockdokumentär.

Filmen hade premiär i somras och Florian har åkt omkring och visat den i olika delar av världen. När filmen nu visas i Finland, och vi får träffa honom, har han också med sig producenten Alex Boden, och Pulps trummis Nick Banks. Florian är inte längre nervös när filmen visas, i stället tycker han det är intressant att se hur filmen mottas på olika sätt på olika ställen.

- Oftast får vi bra respons. Jag vill inte ens höra den dåliga, säger Florian.

- Här i Finland verkar folk gilla humorn i den, så jag tror vi är på rätt ställe. Mörk komedi och ironi, det verkar vara den finska stilen, och det är också den brittiska, säger Alex.

En annan likhet vi verkar ha med den brittiska kulturen är vårt något nedtonade sätt. I andra delar av världen kanske man överdriver sina egna, och andras förmågor. Om något är fantastiskt i England, och i Finland, säger man att det är "helt okej". Det här gillar Nick. Han vill stå med fötterna på jorden.

Filmen ger tittaren uppfattningen om att texten i Common people verkligen är något bandet menar. Det är inte bara en låttitel, de har alltid tyckt att det varit lite obekvämt med rockstjärnelivet.

- Pulp ville alltid vara lite annorlunda, och ifall det innebar att dra sig ifrån rockstjärnelivet så gjorde de det. Jarvis (Cocker, sångare i bandet red. anm.) föredrar att köra omkring i en söndrig gammal bil i stället för en stor Mercedes med svarta rutor. Han hatar allt sådant. Han köper hellre kläder på loppis än på Hermés, säger Nick.

Skulle bandet någon gång ha problem med att hållas nere på jorden så kan Nicks dotter hjälpa till. När hennes fotbollslag behövde sponsorer erbjöd Nick sig att hjälpa till. De tryckte upp Pulp på tröjorna, och när de andra 14-åriga tjejerna frågade vad det var svarade hon: ”Oh its me Dads crap band”. Kolla här.

- Tonåringar … vad ska jag säga. En förälders jobb är att skämma ut sina barn. När de var små och fick sina utbrott så tänkte jag: vänta bara, jag får min hämnd om några år, säger Nick.

Ville ta reda på Sheffields hemlighet

Florian sticker inte under stol med att han är ett stort fan av Pulp, men när han gjorde filmen ville han förstå folket i Sheffield lika mycket som själva bandet och deras fans.

- Det kommer många bra band från Sheffield, som till exempel The Human League, Def Leppard och Arctic Monkeys. Jag frågade folk varför så många bra band kommer därifrån och en del sade att det beror på att det inte händer något i Sheffield, att man måste göra något för att komma bort. Men när jag kom dit upplevde jag det som ett väldigt speciellt och kreativt ställe. Jag tror det är därför det kommer så mycket bra musik därifrån, säger Florian.

Florian verkar gillar Sheffield, och han fick en del glada överraskningar under sin vistelse där.

- Jag for till en gammal pub, och folk hade tagit med sig instrument och plötsligt började alla spela och jamma ihop. Det hade jag inte varit med om förr. Det kändes som att gå tillbaka i tiden på något sätt, säger Florian.

Finns det fortfarande nya och bra band som kommer därifrån?

- Jag tror att ungdomar alltid kommer att göra musik, och nu kan man sitta hemma med sin dator och göra det, men jag hoppas att de märker att de också kan lämna datorn. Att det är fint att vara ett litet tajt gäng som gör musik tillsammans, och att du går ut och tar över gatorna. Du kan inte ta över gatorna med Google street view, du måste vara där på riktigt. Det hoppas jag de förstår. Men vem vet. Kanske jag bara är gammalmodig, säger Nick.

Vi hoppas invånarna i Sheffield tar åt sig Nicks råd. Undrar vilka de nya Pulp blir?

Här kan du läsa kulturredaktören Tomas Janssons tankar om filmen.