Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ska pensionärerna betala för att få fiska?

Från 2014
Uppdaterad 25.09.2014 21:15.
Yle Nyheter: Argsinta kommentarer vid forsen - Spela upp på Arenan

Trots att höstens första köldknäpp slog till i veckan i södra Finland tvekar de segaste fritidsfiskarna inte. När vattnet kyls ner dras fisken till älvmynningarna och då kan det nappa. Har man tur nappar öringen men här kommer också gös - vid Gammelstadsforsens strand i Helsingfors. Flera videoklipp mot slutet av artikeln!

Mikko Hursti och Jarmo Paukkonen smyger längst in i buskarna och kastar långt ut.

Det är tyst, småningom mojnar den kraftiga vinden och då tar sig de äldre fiskarna till stranden - med håvar. De håvar sik vid stranden, fram och tillbaka.

- Tää lippoaminen on terapiaa, säger en av dem, aina ei vaan tule kalaa. Att håva sik är lite som terapi, säger en av männen, alltid nappar det inte.

"Det är utsugning att ta betalt"

Både Hursti och Paukkonen tvekar inte att kommentera förslaget till ny lag om fiske.

Ska pensionärernas fritid också beskattas?

- Förslaget om att pensionärer måste börja betala för att få fiska är rena rama utsugningen, säger Hursti. Pensionärerna har betalt skatter hela livet och skött sin andel i samhället. När det blir dags för fritid som pensionär - så beskattas den också.

Paukkonen instämmer, pensionärerna borde lämnas ifred och tillåtas fiska var de vill.

"Lyssna på dem det berör"

Fiskerikonsulent Marcus Wikström vid Fritidsfiskarnas centralorganisation säger att han förstår pensionärerna.

Yle Nyheter: "Många heta frågor gällande fisket" - Spela upp på Arenan

- De har en viktig roll i att föra fisketraditionen vidare till barn och barnbarn, säger han. Det är deras viktigaste uppgift. Man kunde få in lika mycket pengar till statskassan genom att införa en avgift på exempelvis 45 euro för trollingfiskare, med flera spön efter båten. De här fiskarna har önskat sig ett eget fiskekort länge. Kunde ministeriet inte lyssna på målgrupperna nu, frågar Wikström.

I intervjun intill berättar han också fritidsfiskarnas syn på vem som ska få sälja fisk - en omstridd fråga också den.

Många vill också ompröva minimimåtten för fisk. Gösens minimimått är 37 cm och det är för lite. Måttet borde ändras för att trygga fiskens möjlighet att leka innan den dras upp, anser fritidsfiskarna.

Allmänna fiskerättigheterna består

Ministeriet ska lyssna på målgrupperna

Enligt de första riktlinjerna till den nya lagen om fiske bevaras de allmänna fria fiskerättigheterna - att få meta och pilka gratis. Också spinnspömete och fiske med strömmingshäckla (många små metallbitar i rad längs en metrev) föreslås höra till de allmänna fria fiskerättigheterna.

I Jord- och skogsbruksministeriets riktlinjer står också att målet i den nya lagen är ett förenklat system för fiskelov och låga fiskeavgifter för alla.

Avsikten är att förenhetliga loven så att fiskevårdsavgiften och spöfiskeavgiften blir en avgift med namnet fiskvårdsavgift. Priset skulle vara 35 euro/år, 10 euro/vecka och 5 euro/dygn. Den här avgiften skulle gälla i hela landet.

Avgiften skulle vara obligatorisk för alla som fyllt 18 år, även över 65-åringar. Här kan du läsa den senaste versionen av lagförslaget!

Färsk inhemsk fisk är torgets trumfkort

Yle Nyheter: "Några trogna fiskare förser mig med fisk" - Spela upp på Arenan

Vi frågar fiskhandlaren Jan Sallinen vid Hagnäs torg hur han ser på fiskets framtid i och med att en ny lag nu bereds.

- För oss fiskhandlare är bestämmelserna redan så stränga så värre kan det inte bli, säger han.

Sallinen säger också att fisk alltid kommer att säljas grannar emellan - oberoende av rådande bestämmelser. Sällan täcks någon ta emot färsk fisk utan att betala, säger han - utan att desto mer kommentera fiskförsäljningen överlag.

Torget har en nisch just visavi färsk, nyfångad, inhemsk fisk, det kan inte de större affärskedjorna tävla med, bedömer han. Sallinen får färsk fisk från trogna fiskare som försett honom med sådan i flera års tid. Ibland är utbudet större, ibland mindre.

Yle Nyheter: Finländarna är blåögda - Spela upp på Arenan

Ritva Mäenpää är glad över att ha kommit över färsk strömming. Det fanns inga nejonögon nu så det blir strömming med potatismos i stället, säger hon.

Hon är bekymrad över läget för den inhemska fisken. Finländarna är alltför blåögda, tycker hon och de tror inte på hur illa läget faktiskt är för fiskstammarna.

Diskussion om artikeln