Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Deckarläsning på akademisk nivå

Från 2014
Uppdaterad 22.09.2014 18:10.
Andrea Hynynen har sin akademiska bakgrund i franska språket och litteraturen, men efter hon doktorerade bytte hon ut den högre litteraturen mot franska deckare.
Bildtext Andrea Hynynen tittar närmare på franska deckare.
Bild: Andrea Hynynen

Efter forskning om högre fransk litteratur bytte Andrea Hynynen spår, nu ägnar hon sig åt deckare på heltid.

Andrea Hynynen har sin akademiska bakgrund i franska språket och litteraturen, men efter hon doktorerade bytte hon ut den högre litteraturen mot franska deckare. Hennes forskning handlar om representationer av kön, och hittills har hon främst fokuserat på detektiverna, huvudrollerna i deckarna.

- Nästa steg är att titta närmare på formen, vad kan du göra i en deckare om du vill ifrågasätta vad som är kvinnligt och vad som är manligt?

Efter att ha forskat vid Åbo Akademi fick hon möjligheten att vistas på plats i Frankrike under ett år.

Debatter

- Största delen av tiden tillbringade jag på Nationalbiblioteket, och så finns det ett bibliotek i Paris som är specialicerat på deckare. Dessutom har man ju på plats en helt annan koll på vad som är på gång, det är lättare att följa med i debatter, säger Hynynen.

Andrea Hynenen gör sitt urval bland ny litteratur, max femton år gammal, och det ska vara mainstreamdeckare, sådant som går hem hos den breda allmänheten

- Det känns viktigt eftersom jag studerar marginaliserade och lite udda representationer av kön, jag vill se vad som går hem hos den breda massan. Därför försöker jag hålla mig undan från mindre förlag som har en speciell politisk agenda.

Franska deckare

Att forska i franska deckare är inte så vanligt, inte på universitetet i Paris och förstås inte heller här, i Finland. I fyra år har Andrea Hynynen ägnat sig åt franska deckare, idag håller hon till på Turun Yliopisto och känner att hon börjar kunna sitt område.

- Inte finns det ju något slut på det här, jag kan ju fortsätta så länge det skrivs deckare, men jag känner att jag börjar veta vad jag pratar om, säger Andrea Hynynen.