Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike lovar bot och bättring

Från 2014
Uppdaterad 22.09.2014 21:05.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Reformer ska göra Frankrike kokurrenskraftigt - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

De är tungviktarna inom EU, men för tillfället är de på helt olika kurs. I Frankrike kämpar man med en allt mer ansträngd ekonomi, medan den tyska ekonomin växer så det knakar. Situationen har lett till sämre relationer länderna emellan.

Utåt ska det förstås se ut som om det är två jämnstarka som möts. I bakgrunden ekar ändå den tyska kritiken mot hur Frankrike sköter sina statsfinanser. Mer reformer och mer sparande är kravet, även om det idag är försiktigare tongångar då den franske premiärministern Manuel Valls besöker Tyskland.

– Premiärminister Valls presenterade reformplanerna och det handlar om imponerande ansträngningar. Enligt min uppfattning är det här reformer, som kommer att göra Frankrike konkurrenskraftigt, säger den tyska förbundskanslern Angela Merkel.

Hårda ord från Merkels parti

Merkel må sin vana trogen vara mycket försiktig i sina ord, men inom hennes kristdemokratiska parti är missnöjet med Frankrike ställvis stort.

Frankrike kan inte endast vara en europeisk stormakt inom utrikes- och försvarspolitik. Man har också ett ekonomiskt ansvar heter det, bland annat. Frankrike kan inte bestämma sig för att man har sparat färdigt, då länder som Grekland och Portugal tvingas fortsätta spara, heter det vidare.

Den franska premiärministern lovar i dag i Berlin i alla fall att de franska reformerna går vidare.

– Frankrike måste anstränga sig för att klara av konkurrensen i en allt mer globaliserad värld. Vi måste göra det för oss själva och våra företag. Frankrike kan inte leva med att så många mänskor går utan arbete, särskilt bland de unga, säger socialisten Valls.

Tyska besserwissrar

I Frankrike är man förstås emot allt tyskt besserwisseri, men faktum är att man inte uppfyller kraven i EU:s stabilitetspakt. Som det nu ser ut kommer den franska statsskulden under de närmaste åren att ligga på över tre procent av bruttonationalprodukten. Manuel Valls försöker ändå övertyga omvärlden att situationen inte är så dyster.

– Frankrike är inte Europas sjuke man, så som Tyskland för övrigt kallades så sent som i början av 2000-talet. Tyska och franska medier måste helt enkelt sluta med att måla upp en karikerad bild av situationen, säger Valls