Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fyra, tre eller två centralkök i Raseborg

Från 2014
Uppdaterad 23.09.2014 06:25.
Centralkök med många maskiner
Bild: YLE

Det finns tecken på att Raseborgs stad i framtiden inte har något centralkök i Tenala och Pojo. Ett nytt stort centralkök på Ekåsen i Ekenäs centrum skulle i så fall betjäna förutom Ekenäsområdet också Tenala, Bromarv och Pojo. Centralköket i Karis skulle betjäna Karisborna.

Radio Vega Västnyland: Fyra tre eller två centralkök i Raseborg - Spela upp på Arenan

Staden har länge stött och blött frågan om bespisningen.

För närvarande finns det 13 tillverkningskök och 30 utdelningskök. Många av dem är i stort behov av renovering.

Direktionen för fastighets-, städ- och kosthållsavdelningen i Raseborg, Intern service, ska i morgon (23.9) föra en remissdiskussion om centralköken.
I förslaget står det om fyra kök som kunde bli centralkök. De finns i högstadieskolan i Karis där renoveringen redan pågår samt på Ekåsens sjukhusområde, i Höjdens skola i Tenala och på Mariahemmet i Pojo.

En sådan modell beräknas sänka portionspriserna och spara på renoveringskostnaderna då så många kök inte behöver renoveras som tillredningskök.

Ekåsen sköter Bromarv, Tenala och Pojo?

Chefen för Intern service, Arne Nummenmaa, säger att ett annat alternativ är att centralkök finns i Karis, Pojo och Ekåsen. Ekåsen sköter då Ekenäsområdet, Tenala och Bromarv.
Tenala har då endast ett utdelningskök.

Till Yle Västnyland säger Nummenmaa att det finns ytterligare ett tredje alternativ som inte diskuterats officiellt:

- Det finns ett centralkök i Karis och ett på Ekåsen i Ekenäs. Ekåsen sköter i så fall både Tenala och Pojo. Då skulle också köket i Mariahemmet i Pojo var ett utdelningskök.

Att stänga Tenala sparar pengar?

Staden vill samtidigt att Intern service generar ett större plus i kassan än hittills. Nästa år borde plusset landa på 2,7 miljoner euro men dit når Intern service-avdelningens budgetförslaget inte. Glappet blir 270.000 euro.

Nummenmaa antyder i beredningstexten inför tisdagens möte att målet trots allt kan nås med en ny köksstruktur där Tenala inte längre har ett eget centralkök.

- Differensen 270.000 euro till given ram torde elimineras när stadens nya förändrade kosthållsstruktur verkställts med tyngdpunkt på Ekåsens centralkök vad Ekenäs-Tenala-Bromarv-området beträffar, står det i texten.

Mera mat kan köpas utifrån

Största delen av Karisbarnen får under höstterminen billiga matportioner från företaget Fazer Blue Service Partners i Helsingfors medan centralköket i Karis renoveras.

- Om erfarenheterna är goda, kan externa producenter troligen med fördel komplettera egen produktion i framtiden, heter det i beredningstexten som direktionen ska diskutera.

Men vikten av egna kommunala kök betonas också i Nummenmaas beredning.

- En fullständig utlokalisering kan ses som riskabel med tanke på produktions- och leveransrisker och framtida möjlighet att direkt påverka matportionens kvalitet och näringsinnehåll. Kosthållsfunktionen har även en viktig sysselsättande effekt i Raseborg.