Nya färjans pris: 70-200 miljoner euro
En ny färja över Kvarken skulle betala igen sig tiofaldigt även om den skulle kosta 150 miljoner euro. Det menar Sture Udd i en färsk rapport beställd av Kvarkenrådet.
Det går att mäta framgång på många olika sätt. Men när det gäller trafiken över Kvarken duger det inte med att räkna resenärer eller antalet ton gods. Det anser Vasaföretagaren Sture Udd som precis blivit klar med en rapport beställd av Kvarkenrådet. Den handlar om de ekonomiska kringeffekterna av en ny Kvarkenfärja.
- Den nuvarande båten är ju inte alls fy skam. Vi kan bra hanka oss fram med den. Men den kommer inte att vara tillräcklig för att åstadkomma de stora socioekonomiska potentialförbättringarna, säger Sture Udd.

Ny färja lönar sig
Nya arbetsplatser
Han har räknat med att en ny, attraktiv och effektiv, färja skulle ge Kvarkenregionen upp till 50 000 nya arbetsplatser och en ökning av exporten på upp till 7,5 miljarder euro. Är det verkligen realistiskt?
- Om vi tittar på energiklustret i Vasa och dessutom lägger till hela industrisektorn i norra Sverige så handlar det inte om några stora summor. Det är tvärtom sådana summor som industrin blir tvungen att eftersträva. Frågan är bara om företagen ska fortsätta satsa i Vasaregionen och norra Sverige eller om de ska flytta någon annanstans, säger Udd.
Kärnan i Udds resonemang är den världsledande kompetensen inom just energisektorn i Österbotten. Här räknar han med en exportökning på upp till 5 miljarder euro medan enbart halva summan eller 2,5 miljarder euro gäller för norra Sverige.
Brister i utbildningssektorn
För att kompetensen ska kunna bevaras och utvecklas lyfter Udd fram en tillräcklig satsning på utbildning inom just den sektorn, och där finns brister enligt Udd som talar för ett gemensamt multinationellt Kvarkenuniversitet. Ett sådant vore möjligt med en ny, attraktiv färja som går snabbare och tätare och dessutom erbjuder något extra.
Sture Udd föreslår en konsert- och konferenssal för 400 personer för gemensamma möten över landsgränserna samt ett så kallat learning lab som ska inspirera skolungdomar.
- Med en effektiv båt uppstår samverkansfördelar av alldeles otrolig skala. Vi talar om hujsiga, mångfaldiga möjligheter. Om två eller tre av femhundra som besöker ett kulturevenemang i Umeå hittar varandra och börjar jobba passionerat för något som gör att exporten utvecklas ytterligare så kan de åstadkomma miljoner, säger Sture Udd.
Dagens färja, 141 meter långa Wasa Express, är från 1981 och trafikeras av NLC Ferry som ägs av Umeå kommun och Vasa stad. Den kostade 4,75 miljoner euro när den köptes in för två år sedan.
Prislappen oklar
Wärtsilä har just nu i uppdrag att skissa på en ny färja. Finansieringen är ännu oklar liksom prislappen. Tidigare har siffrorna 50-100 miljoner nämnts, men Sture Udd nämner i sin rapport siffran 150 miljoner euro.
- Det kan egentligen röra sig om allt mellan 70 och 200 miljoner euro. Färjan är ju inte planerad än. Vi vet till exempel inte om den ska köra rutten på tre eller fyra timmar. Poängen är att investeringen är mycket mindre än den stora nyttan som färjan för med sig.
Gasdrivna Viking Grace kostade 240 miljoner euro.
Läs också:
Inga skatteundantag på nya färjan