Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Barbro Teir: Facket vill skapa misstro

Från 2014
Uppdaterad 23.09.2014 14:09.
Barbro Teir, vd för KSF Media, i Helsingfors den 9 juli 2014.

Det jäser bland journalisterna på Hufvudstadsbladet, mitt under pågående samarbetsförhandlingar.

Då Finlands svenska publicistförbund i går kväll ordnade en debatt om den finlandssvenska journalistikens och KSF Medias framtid uteblev Hbl-journalisterna, på uppmaning av sin fackavdelning.

Facket anser att ledningen har uttalat sig hotfullt mot dem som kritiserar den nya utvecklingen inom KSF, och att kritikerna har belagts med munkavle.

KSF-medias vd Barbro Teir säger att hon är förvånad, och lite sorgsen.

- Vi har haft en oerhört öppen process det senaste halvåret. Att det nu kommer en sån här demonstration uppfattar jag nog i första hand som nån form av desperation, säger Teir.

Teir säger att hon kan förstå att de anställda är pressade i det här skedet, då stora reformer är på gång och 30 journalister ska sägas upp, men hon bestrider bestämt allt tal om hot och munkavle.

- Jag känner mig inte ens speciellt illa berörd, för det är helt enkelt inte sant, säger hon.

"Facket försöker skapa misstro"

HBL:s fackklubb beslöt alltså igår att inte delta i Publicistförbundets debatt om KSF Media, utan kom istället med ett skrivet uttalande. I uttalandet heter det att "ledningen medvetet gått in för att strypa allt fritt åsiktsutbyte".

(...) I en situation då 30 journalister ska sägas upp och då opposition tystas genom hot ser Fackklubben inga möjligheter att förutsätta att de egna medlemmarna i en debatt i kväll ger utlopp för den kritik som nu gror i det fördolda. Om man tar ledningen på orden kan varje kritiskt ord visa sig vara ödesdigert när uppsägningarna kungörs den 1.10. Därför rekommenderar Fackklubben att medlemmarna i nuvarande situation ligger lågt och uteblir från Publicistförbundets debatt. (...)

Enligt Barbro Teir är det här alltså ont förtal, och hon menar att Hbl-journalisterna naturligtvis kan uttala sig kritiskt om reformen.

- Vi måste väl sätta oss ner och diskutera igen och försöka förstå varandra. Men det att man måste kunna jobba mot samma mål, sen då besluten en gång är fattade, är inte ett hot mot yttrandefriheten.

Teir säger att det är fritt fram för bra och sakliga argument, och att hon hoppas att det bästa argumentet vinner. Nu har facket ändå gått in på en linje där det inte längre handlar om sakliga argument, säger hon.

- Det handlar nu om att skapa misstro, och om svartmålning, och det är ju inte en saklig diskussion.

"Kritik leder inte till sparken"

Enligt Teir behöver ingen HBL-journalist i varje fall vara rädd för att förlora jobbet bara för att hen kritiserar ledningen. Men i en situation där KSF Media står inför stora förändringar och de anställda ska bli mycket färre, gäller det i varje fall att tro på ledningens framtidsplan.

- Om man inte tror på att det är viktigt att KSF Media ska finnas i framtiden och att vi måste göra saker för den sakens skull, då är det kanske inte så bra att man sitter kvar och skjuter sig själv i foten.

Facket kommenterar inte av rädsla

Yle Nyheter har under morgonen försökt få en kommentar från HBL:s fackavdelning, som har författat ovannämnda uttalande. Ingen vill ändå uttala sig i offentligheten, av rädsla för att förlora jobbet.

- Läget är sådant att ingen vågar uttala sig, säger fackklubbens ordförande.

"Åtgärderna (inom KSF-media) är så omfattande och genomgripande att de inte bara berör den egna personalen och journalistkåren utan alla finlandssvenskar som värnar om ett öppet, demokratiskt samhälle som är beroende av en fri och livskraftig press". Så skriver HBL:s fackavdelning i ett uttalande. Berör journalistikens trångmål dig?

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Läs också:
"Dålig stämning på HBL begränsade debatt om KSF"
Dan Lolax: HBL:s journalister gjorde debatten en björntjänst