Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Gör godis och efterrätt av bär - här är recepten för vattlingon och fruktläder

Från 2014
Uppdaterad 09.08.2018 10:36.
Vattlingon och fruktläder
Bildtext Vattlingon och fruktläder
Bild: YLE/Strömsö

Bären är våra nordiska superfrukter – sprängfyllda av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Vi tog vara på höstens bär med gammeldags och alternativa metoder som bevarar vitaminerna och dessutom är helt sockerfria. Resultatet blev lingon på farfars vis och fruktläder.

Förr i tiden var man tvungen att sylta och safta för att kunna spara bär och frukt över vintern. Då hade man stora skafferier och matkällare som i slutet av skördetiden var fyllda av burkar och flaskor som räckte hela vintern.

Idag saknar de flesta matkällare, men istället har vi stora frysboxar och plats att frysa in hur mycket bär som helst. Märkligt nog använder vi ändå väldigt mycket socker till bären. Men det är faktiskt inte nödvändigt.

Vattlingon

Min farfar växte upp i svenska Tornedalen i början av 1900-talet. Hans familj var väldigt fattig, och efterrätt fanns ytterst sällan på bordet. Då var vattlingonen en exklusiv godsak.

I lingontider plockade hela familjen lingon som de petade ner i flaskor med vatten som sedan fick stå i fönstret fram till vintern. Då pillade man ut lingonen och åt dem med vispgrädde, om det fanns, annars som de var. Vattlingonen hade då fått en fin smak av sherry.

Eftersom lingonen innehåller ett naturligt konserveringsmedel behövs egentligen inget socker för att bevara dem. Får de dessutom vara kvar i sitt skyddande skal håller de extra bra.

Strömsö inslag: Vattlingon - Spela upp på Arenan

Ingredienser

 • Färska lingon
 • Kokt avsvalnat vatten
 • Noga rengjorda burkar

Gör så här:

 1. Fyll burkarna med färska lingon
 2. Häll på vattnet
 3. Sätt på locket och låt stå svalt i några månader
 4. Servera med vispgrädde och socker

Fruktläder

Fruktläder är också en gammal metod att ta vara på stora mängder bär. Man får en matta av torkade bär som kan rivas i bitar eller klippas till remmar – som hallonremmar fast utan socker, färgämnen och smakämnen.

Fruktläder är smakrikt, läskande och fyllt av energi, vitaminer och mineraler och perfekt att ha med ut på utflykten och vandringsturen, eller helt enkelt ha i handväskan istället för godis. Känslan är lyxigare än en påse russin, och smaken är fantastisk.

Det går att göra fruktläder av de flesta frukter och bär. Vi testade hallon, lingon, blåbär, svarta vinbär och björnbär och var överens om att lingonlädret var godast, tätt följt av blåbärslädret.

Strömsö inslag: Fruktläder - Spela upp på Arenan

Gör så här:

 1. Mixa färska eller frysta bär i en mixer/blender till en slät puré
 2. Bred ut purén på en plåt täckt av teflonmatta eller bakplåtspapper. Lagret ska vara 3 mm tjockt och så jämnt som möjligt, är det för tunt blir det fruktpapper och är det för tjockt blir det fruktmögel. Tänk på att göra kanterna raka så att du lätt kan klippa snygga remmar.
 3. Torka i ugnen på 50° med luckan på glänt i ca åtta timmar. Har du flera plåtar inne kan du behöva flytta omkring dem lite. Håll koll på lädret så att det inte torkar för mycket och blir sprött. Det är klart när du kan ta i lädret utan att det kladdar av sig.
 4. Klipp gärna remmar av lädret och rulla ihop dem. Förvara i lufttät burk.

Mer om ämnet på Yle Arenan