Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Inga skatteundantag på nya färjan

Från 2014
Uppdaterad 23.09.2014 12:23.
Mathias Lindström, direktör på Kvarkenrådet
Bildtext Mathias Lindström, Kvarkenrådet.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

Den nya färjan som planeras för Kvarken ska inte återskapa något gammalt utan i stället bygga upp något helt nytt. Det säger Mathias Lindström, direktör för Kvarkenrådet.

På tisdagen gästade Mathias Lindström Yle Österbottens studio i Vasa och berättade om arbetet som pågår. Bland annat skissar Wärtsilä just nu på en ny Kvarkenfärja.

Mathias Lindström om nya Kvarkenfärjan

6:34

Taxfreen försvann år 1999. Vill man nu återskapa situationen innan dess med två Kvarkenlinjer och trafikmängder på över en miljon passagerare per år?

- Det finns inga målsättningar att återskapa något som varit, utan vi vill bygga nytt, säger Mathias Lindström och fortsätter:

- Tidigare handlade det om renodlad nöjestrafik. Det vi jobbar med nu är att stärka transportnätverken i Europa med hjälp av det östebottniska projektet. Det finns varken önskemål eller strävanden att återgå till något gammalt. Nu ser vi in i framtiden och vill skapa något nytt som fungerar på en hållbar bas utan skatteundantag.

Mathias Lindström är mycket nöjd med NLC Ferry och Wasaline som har "lyckats höja standarden avsevärt" men siktar vidare därifrån.

Nya krav

- Nu kommer nya miljökrav och det innebär att kostnaderna för sjötransporter kommer att öka. Vi vill vara steget före och kunna erbjuda en transportlösning som uppfyller de här kraven. Vi vill ha en långsiktig lösning som sträcker sig 30-40 år framåt.

Dagens färja, Wasa Express, är från 1981. Färjan som planeras just nu ska enligt utredaren Sture Udd dimensioneras för 800-1000 passagerare. Den blir alltså betydligt mindre än de färjor som trafikerar i södra Finland. I övrigt går det inte att säga så mycket om den.

- Utredningar pågår. Passagerarmängd och annat får utredningarna och designarbetet ge svar på.

Oklar prislapp

Enligt Sture Udd kan kostnaderna variera från 70 till 200 miljoner euro. Mathias Lindström:

- Det är alltför tidigt att säga vad den kan tänkas kosta.

Vem är det då som ska betala?

- Ofta är staterna inblandade liksom EU. Men regionerna kommer säkert också att ta en del av kostnaden eftersom de drar nytta av färjan.

Läs också:
Nya färjans pris: 70-200 miljoner euro