Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Dalsbruks fabriksområde behöver inte saneras

Från 2014
Vy över Dalsbruk
Bildtext Dalsbruk.
Bild: Yle Åboland

Fabriksområdet i Dalsbruk behöver inte saneras. Det anser Egentliga Finlands Närings- trafik- och miljöcentral. Marken innehåller många olika föroreningar men om området också i framtiden används som industriområde behöver marken inte åtgärdas.

Markområdet undersöktes för ett år sedan och har nu undersökts igen på initiativ av Kimitoföretaget BFSB, som har koppling till det företag som är intresserat av att köpa FN-steels konkursbo.

I sitt utlåtande konstaterar NTM-centralen att den nu aktuella miljörapporten innehåller brister men att slutsatsen är den samma som tidigare, det vill säga att den förorenade marken inte behöver åtgärdas.

Om man i framtiden vill ha annan än industriell verksamhet i området, till exempel bostäder, är situationen ändå en helt annan, påpekar NTM-centralen i sitt utlåtande. Då måste markföroreningarna och eventuella åtgärder granskas på nytt.

Det är oklart i vilket skede förhandlingarna mellan FN-steels konkursförvaltning och köparen är. Förhandlingarna har pågått hela året och i den gamla fabriken fungerar redan en serverhall som sköts av företaget BFSB.

Vilken annan slags verksamhet som kan bli aktuell i hallarna, om köpet blir av, är inte klart. I våras presenterades bland annat tankar på ett ölbryggeri, en försöksverkstad och en ny gästhamn.