Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Vi blir alla profilerade

Från 2014
Uppdaterad 24.09.2014 13:34.

Betalar du mera för en resa än vad din granne betalar? Svaret beror på hur du är profilerad på nätet. Har du någonsin hört talas om Acxiom, Corelogic, Datalogix, eBureau, ID Analytics, Intelius, PeekYou, Rapleaf, Recorded Future? Du borde känna dem. De känner dig. Det är på grund av dem som du kanske betalar mera för din resa.

De här bolagen – de kallas datamäklare - utnyttjar nätet för att få information om oss och säljer sedan vidare dessa data. Acxiom, Corelogic, Datalogix, eBureau, ID Analytics, Intelius, PeekYou, Rapleaf, Recorded Future är de största inom branschen och sitter med betydande databanker där bl.a. du finns med (och jag).

Varenda en som någonsin köpt något på nätet, använder Google, Yahoo eller någon annan sökmotor för att söka information (surfa), är med i Facebook, tittar på Youtube, lägger upp sina bilder på någon fotosida (Instagram mm.) eller överhuvudtaget har en smarttelefon eller pekplatta finns med i registren.

Amerikanska myndigheter FTC Federal Trade Comission slår larm om den här branschen som får verka i det tysta utan kontroll och insyn. Här är rapporten.

Tre tusen kategorier per person

Vi blir övervakade bl.a. med hjälp av s.k. cookies som lämnar spår efter oss när vi rör oss i nätet. Datamäklarna (data brokers) kombinerar olika källor och har 3000 olika kategorier (”segment”) per person. För varje individ, för dig och mig, finns alltså faktiskt 3000 kategorier som definierar dig via t.ex. inkomster, hälsa, medicinering, religion, läsvanor, intressen, resmål, resdrömmar, inköp, utbildning, förmögenhet, matvanor, alkoholkonsumtion, rökare/icke-rökare, diabetiker/icke-diabetiker, far, mor, gift, singel, vänskapsförhållanden, kulturell tillhörighet, äter godis 4 ggr per vecka etc

Ur dessa 3000 olika kategorier kan ett företag som säljer resor sedan fastställa till vilket pris det lönar sig att försöka sälja en resa just till dig. Om du verkar spendera mera på lyxvaror än din granne, så lönar det sig antagligen att erbjuda en litet dyrare resa. Eller om du har högt blodtryck så lönar det sig antagligen att försöka sälja till dig både mediciner, mat, drycker och litteratur som relaterar till ditt hälsotillstånd. Företagen försöker utnyttja dina svagheter.

Vad gör dom med all information?

Men som de amerikanska myndigheterna påpekar: vi vet inte riktigt vad datamäklarna gör med all information. Säljer de informationen också till försäkringsbranschen? Blir din försäkring dyrare än grannens, trots att den kanske inte borde bli det? Hur trygg är informationen man samlar på nätet? Är den sanningsenlig? Kan den påverka resultatet av en arbetsintervju? Kan informationen på nätet manipuleras av en tredje part?

Vi vet inte.

Spotlight: Ingenting är längre hemligt (del 2) på tisdag 23.9.2014 kl.20.00 Yle Fem.
Du kan också se programmet här.

Mer om ämnet på Yle Arenan